Mat & dryck Yippie 3 2020

Mitt jobb: Martina Dahlbom – bartender på APA

Text Jakob Tjernström Foto Pawel Maronski

I december 2018 öppnade Restaurang APA i Härnösand. Bartendern Martina Dahlbom har varit med sedan starten, och stortrivs.
– Jag trivs med miljön och inte minst med arbetskompisarna. Vi är väldigt tighta och det betyder allt.

BÄST MED JOBBET: ”Det är kul att träffa gästerna och jag trivs att jobba i den här miljön. Det är väldigt socialt. ”

SÄMSTA MED JOBBET: ”Det kan vara ett väldigt utsatt jobb, särskilt för en tjej. Att vara ute bland borden och plocka glas bland fulla män är inte så kul alla gånger. Men vi i personalen backar upp varandra och vakterna håller koll, så det känns tryggt på det sättet.”

Utrustning som Martina använder i jobbet:

Sifon
Behållare med gaspatron som gör att man enkelt kan spritsa ut till exempel grädde. ”Just nu serverar vi en drink som ska ha ett kokosskum på toppen och då har vi sifonen fylld med färdigmixat skum så att det går snabbt att göra drinken klar.”

Shaker
Behållaren som man blandar alla drinkingredienserna i. Ett måste i baren. ”Ibland fastnar överdelen på shakern och det hände väl i början när det var lite bråttom att jag tog i för hårt och lyckades spilla ut hela innehållet över mig själv.”

Silar
Används för att sila bort drinkingredienser som ska vara med när drinken blandas, men som inte ska serveras i glaset. För det mesta handlar det om is som kyler ner drinken under blandningen i shakern, men det kan också handla om till exempel fruktpuréer.

Jigger
Mått för att mäta upp flytande drinkingredienser. Cylinderformat mått — mätglas, koniskt mått — jigger.

Mortel/muddler
Används för att mortla ner exempelvis myntablad i en klassisk mojito, eller till att pressa saften ur frukter.

Martina Dahlbom

ÅLDER 21 år.
FAMILJ Mamma, pappa och två syskon.
BOR Storgatan.
GÖR Bartender och servitris på APA.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2020 på sidan 30