Mat & dryck Yippie 10 2015

Sinne för öl

Text Joel Lindström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

875 kilo. Så mycket väger det nya bryggverket som förväntas lyfta verksamheten till nya höjder. Nu siktar Hernö Hantverksöl på att ta plats på Systembolagets hyllor och brygga en helt egen folköl.  

Det är lördagskväll och ölprovning på Tobaksmonopolet i centrala Härnösand. Härnösandsföretaget Logosol har det som en kvällsaktivitet under Logosol World Meeting dit kunder och återförsäljare från 16 länder har kommit för att träffas och utbyta erfarenheter.
– Under dagarna har vi föreläsningar och på kvällen vill vi göra något roligt tillsammans. Det är kul att visa upp det vi har här i Härnösand och Höga kusten. Det blir en rolig och lärorik kväll, säger Malte Frisk, Logosols vd.

Hernö Hantverksöl består av fem medarbetare som delar på fyra andelar. En av dem är Jonas Gerdin och det är han som håller ölprovningen, ikväll för första gången på engelska. Han berättar pedagogiskt och med inlevelse om ölets tiotusenåriga historia, dess beståndsdelar samt hur brygden kan ta olika skepnader. Ikväll är det sex olika ölsorter som ska provas och alla bryggs i det gamla köket i Tobaksmonopolet, som förvandlats till en modern brygglokal.
– Det roliga med att brygga öl är att man kan experimentera mycket, säger Jonas. Byt ut en beståndsdel, och du har en helt ny öl. Jag brukar säga att öl har en större palett än vin. Det finns många maträtter där vin inte passar sig, men det gäller inte öl. Öl passar till allt, även desserter.
Det var under hösten 2010 som de fyra vännerna Anders Mattsson, Rasmus Nordin, Rasmus Rödén och Jonas Gerdin började brygga öl hemma i köket. Efter ett tag anslöt Rasmus Nordins fru Linda Bäckmans, som sköter bland annat den ekonomiska biten, till gänget. Ölbryggning var något helt nytt för dem alla. Mest var det en kul grej och ölen bryggdes i små volymer för eget bruk.
Med tiden märkte de att det fanns ett stort intresse för deras öl. Folk som provade gillade den. Volymen ökade och med tiden växte Hernö Hantverksöl fram och etablerade sig som Härnösands enda mikrobryggeri.
– Just nu finns det tvåhundra mikrobryggerier i Sverige och det växer med tre, fyra bryggerier i månaden. Intresset för ölbryggning ökar, så konkurrensen är hård. Det är jätteroligt att folk börjar upptäcka ölets storhet.
Bryggeriets lokal, som ligger två trappor upp i det vackra gamla Tobaksmonopolet, var en av flera lokaler som Hernö Hantverksöl tittade på när de bestämde sig för att satsa. De fastnade direkt.
– Vi såg att den här lokalen var perfekt. Köket fanns redan med fläktar, elektricitet och vatten vilket var en klar fördel för oss. Matsalen såg vi stor potential i, säger Jonas Gerdin.

Det är i matsalen kvällens ölprovning äger rum. En av väggarna är utsmyckad med bruna träplankor som kommer från en gammal lada vilket ger en ombonad känsla i rummet. På borden står levande ljus och tilltugg. Jonas berättar att många timmars arbete ligger bakom att fixa matsalen som bland annat har en scen för musikunderhållning.
– Vår idé är att bygga ut ölprovningskonceptet och göra det till en helhetsupplevelse med mat och underhållning. Intresset för ölprovningar är stort, och har ökat den senaste tiden.
Framför allt är det företag och sällskap som kan komma hit på ölprovning, men i framtiden är planen att hålla några öppna provningar. När Hernö Hantverksöl kom på plats i Tobaksmonopolet investerade man i tre nya bryggverk med en total volym på 450 liter. Målet var att öka produktionsvolymen, ta fram ett eget folköl och att på sikt finnas i Systembolagets ordinarie sortiment i Härnösand. Tyvärr visade det sig finnas problem med verken.
– Det är väldigt viktigt för oss att kunna erbjuda en hög och jämn kvalitet. Kunderna ska veta att vårt öl smakar likadant varje gång de köper en flaska. Det har vi inte kunnat garantera med de nya verken. Därför har vi fått fortsätta att brygga parallellt i de mindre bryggverken vi haft ända sedan starten och inte kunnat växa som vi vill. Frustrerande! Vi vet ju att vi har kunskapen som krävs.

För att råda bot på de här problemen har Hernö Hantverksöl köpt ett nytt bryggverk av samma typ som de ursprungliga. Det handlar om en 875 kilo tung bjässe som klarar 500 liter öl. Det anländer till bryggeriet i slutet på oktober och ska då baxas uppför Tobaksmonopolets trappor.
– Det kommer att ta ungefär en vecka att få det på plats. Sedan räknar vi med att brygga årets julöl som vi planerar att producera 5 000 flaskor av. Efter nyår börjar vi brygga vårt eget folköl som vi har velat så länge. Under våren ska det finnas att köpa på Tempo.
– Det nya bryggverket kommer att bli otroligt bra och innebära ett stort lyft för hela verksamheten.

Tillbaka till kvällens ölprovning. Jag talar med några av Logosols internationella medarbetare. Två av dem är Nicolas och Nathalie som, tillsammans med sin lille son Clement, kommit till Härnösand från Sénovlis i sydöstra Frankrike för Logosol World Meeting.
– Vi visste inte att det finns en öltradition i Sverige och det är häftigt att komma hit och ta del av den, säger de.
Italienaren Carlo håller med.
– Jag associerar inte öl med Sverige så detta var en helt ny upplevelse. Det är fantastiskt att man kan få fram så många olika smaker med tre ingredienser. Det smakar väldigt bra! säger han.
När alla sex ölsorter är provade är ölprovningen slut – men inte kvällen. Den fortsätter med liveband och Logosols vd Malte Frisk är nöjd med kvällen.
– Det är en jättebra social aktivitet och det är verkligen perfekt att lyfta fram det vi har här i Härnösand, säger han.

Så brygger du ditt eget öl

Saker du behöver: Stor kastrull, durkslag, jäshink samt ingredienser. Utgå från något recept i en ölbryggarbok eller en hemsida om ölbryggning.
Mäskning: Tillsätt vatten till den malda malten. Enzymer i malten spjälkar stärkelsen till socker som sedan jäses till alkohol. Tid ca 60 min.
Lakning: Häll malten i ett durkslag över en kastrull. Sila sedan över varmt vatten. Vätskan kallas sötvört.
Kokning: Koka vörten i ca 60 min. Tillsätt humle vid olika tillfällen enligt receptet. Det ger ölen dess beska, humlesmak och humledoft. Vätskan kallas nu stamvört.
Jäsning: Kyl ölen snabbt till 18-20 grader. Häll över i en jäshink och tillsätt jäst. Låt stå ca 2 veckor.
Flasktappning: Tappa upp på flaskor och tillsätt sockerlag, ca 6 g/liter. Sätt på kapsyler. När jästen äter sockret bildas kolsyra som kolsyretrycker ölen direkt i flaskan. Efter ca en vecka är ölen klar för konsumtion!

Artikeln publicerades i Yippie 10 2015 på sidan 20