Näringsliv Yippie 12-13 2023

Nu växer Logosol

Text Lennart Lundberg

Fler bilder:

Nu flyttar Logosol till sprillans nya lokaler på Saltvikshöjden. Produktionen finns på plats före jul och nyårshelgen. Och kontoret följer efter i vår. Genom satsningen blir Logosol kvar i Härnösand under överskådlig tid och har plats att växa.

Logosol har under de senaste tio åren utvecklats från att ha ett fåtal egentillverkade produkter, där ibland Solosågen, till att nu äga en större del av produktportföljen själva. På Logosol byggs idag tusentals högkvalitativa sågverk och hyvelmaskiner varje år som säljs över hela världen.
– Eftersom vi har ökat vår försäljning kraftigt och har större andel egen tillverkning behöver vi nya lokaler, berättar Robert Berglund, VD för Logosol Förvaltning AB och ansvarig för bygget.

De gamla lokalerna i Tobaks har varit bra förutom att det inte varit tillräckligt effektivt med verksamhet i tre plan. Något man nu slipper med en skräddarsydd byggnad på drygt 6000 kvadratmeter varav ca 5000 är i markplan. Och nu är bygget färdigt.
– Vi kommer att flytta tretusen pallar på några få dagar, och detta kräver en enorm planering. Jag är imponerad av den välplanerade logistiken som vårt team har genomfört. Hela företaget arbetar tillsammans för att minimera påverkan för våra kunder och snabbt komma i gång i de nya lokalerna, berättar Robert.

Den nya fabriken ligger bara ett stenkast ifrån den villa där familjen Byström startade företaget 1989. De nya lokalerna ger företaget kraft att växa under många år framöver, menar Robert.
När man ska göra en sådan här stor satsning är det inte självklart var den hamnar.
– Men vi har aktivt valt att stanna kvar i Härnösand. Det känns viktigt att vi satsar här. Genom denna flytt bekräftar Logosol sin starka förankring i Härnösand och sitt engagemang för att vara en del av stadens tillväxt och utveckling.
– Nu får vi ett otroligt läge nära E4. Vi hoppas att fler kommer att få upp ögonen för företaget och att det i förlängningen kan underlätta framtida rekrytering. De nya lokalerna blir också en satsning för vår personal. En trevlig, modern och väl anpassad arbetsplats är viktigt, menar Robert.
– Det blir också en fantastisk plats att ta emot kunder, återförsäljare och besökare från hela världen! När även kontoret flyttar in i mars kommer vi att visa upp våra nya lokaler för Härnösandsborna och andra intresserade. Det här känns mycket bra, säger han.

Historik Logosol

DRIVKRAFT:
Att ta vara på virket som finns i skogen var drivkraften när Bengt-Olov Byström startade Logosol 1989.
Grundaren Bengt-Olov Byström växte upp i ett jordbruk där det var avgörande att ta väl hand om sina resurser. En så fantastisk råvara som träd i skogen blev ved, men drömmen fanns där att göra något mer värdefullt. En maskin som kan såga upp ett träd till riktiga brädor. En dröm som blev verklighet.

SOLOSÅGEN:
Idén bakom Solosågen, Logosols första produkt, föddes i byn där Logosols grundare Bengt-Olov Byström växte upp. Byn heter Hundsjö och ligger utanför Örnsköldsvik.
Bengt-Olov byggde den första Solosågen av trä och när den visade sig fungera över förväntan, konstruerade han ännu en ställning av vinkelprofiler av aluminium.

INTRESSET:
Solosågen väckte ett enormt intresse och delade skogs-Sverige i två falanger. Några rynkade på näsan åt den småskaliga tekniken och förklarade att något så simpelt, det kunde inte fungera. Andra blev omedelbart förälskade i det lilla sågverket. Idag skapar och säljer Logosol förutom kedjesågverk även bandsågverk och hyvelmaskiner.
De första solosågarna tillverkades av familjen Byström hemma i gillestugan. Därefter flyttade Logosol in i nuvarande Cramos lokaler, därefter till Tobaksmonopolet och nu vidare till de nya lokalerna på Saltvikshöjden.

Källa Logosol

Artikeln publicerades i Yippie 12-13 2023 på sidan 66