Kultur & nöje Yippie 6-7 2016

Skeppets nya skeppare kör hårt

Bröderna Basel och Boodi Afana har sneglat på Restaurang Skeppet i många år. Nu är den deras och de har på bara 14 dagar byggt om det mesta.
– Jag älskar vatten och det blir också mycket hav på menyn, säger Boodi.
Basel och Boodi tog över Rutiga Duken för över tio år sedan och i april förra året väckte de liv i gamla Kajutan. Och så har de som sagt varit sugna på Skeppet i 6-7 år. Plötsligt i början av april fick bröderna Afana veta att stället var till salu. Bara två månader senare, på nationaldagen, öppnade nya Skeppet.
– Det var väldigt kort tid, både för att komma överens och för att få till allt innan öppningen. Vi hade bara två veckor på oss att bygga om och fick jobba dygnet runt. Men det gick! säger Boodi som bland annat berömmer kommunens tjänstemän för snabb hantering.
– Ja, vi fick till exempel alkoholtillståndet väldigt fort.
Nu väntar de nya ägarna på bygglov för en uteservering. Tanken är att den inglasade delen mot vattnet ska förlängas med en tre meter bred uteservering som ska rymma cirka 100 personer.
– När allt är klart kommer vi att få plats med upp till 280 gäster totalt.
Invändigt är det nya golv, väggarna har målats och alla möbler har bytts ut. Dessutom är hela köket nytt. På menyn blir det mycket havsanknytning och grillat. Kunderna får också möjlighet att bygga sin tallrik med olika tillbehör.
– Vi vill att alla ska ha råd att äta här, så grundmaträtterna har ett bra pris. Sedan kan man bygga på sin tallrik med så mycket man vill och tycker sig ha råd med.
Till lunch blir det under sommaren två olika rätter och sedan under vintern en lunchbuffé. Skeppet kommer alltså att vara öppet året runt.
– Ja, och vi ska isolera glasverandan så den går att använda hela året också.
På väggen vid entrén ska det sitta en fin bild på den förre ägaren Anders Forsslund, som drev Skeppet i 33 år! Med bilden vill bröderna Afana hylla honom.
– 33 år. Det är fantastiskt och vi vill tacka honom för allt han har gjort här.
Boodi och Basel har nu tre ställen att hålla reda på och det får räcka tills vidare.
– Ja, vi orkar inte mer just nu och jag tror inte det blir något mer i framtiden heller, i alla fall inte som vi driver själva. Men jag är inte främmande för att stötta bra idéer och finnas med som mentor. Men det får i så fall vänta tills det här har stabiliserat sig, säger Boodi Afana.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2016 på sidan 22