Näringsliv Yippie 2 2020

”Ett nej betyder bara att jag måste förklara bättre”

Text Jakob Tjernström Foto Pawel Maronski

Som huvudägare i Westerlinds fastigheter var Hans Thyrén en doldis.
Med Hernö Fastigheter tar han steget in i rampljuset. Centrum har fått en ny fastighetsägare med stark Härnösandsanknytning – och en stark vilja:
– Jag är orädd och väldigt driven, och vill jag något så vill jag väldigt mycket.

I slutet av januari kom beskedet att ­Westerlind Fastigheters hela innehav ska delas upp. En smärre bomb eftersom bolaget under en tid ägt i princip hela området runt torget och gågatorna, och drivit flera utvecklingsprojekt i centrum. Delningen väckte flera frågor.
Hur kommer ägandet i city att se ut?
Vem tar vad i delningen?
Och i förlängningen: hur ser framtiden ut för Härnösands centrum?
I början av februari sitter Hans Thyrén på Yippies redaktion och försöker besvara de två första frågorna med hjälp av färgpennor och en karta.

Han är mannen bakom Landsorten Invest, huvudägare i Westerlind Fastigheter. Nu delar Westerlinds och Landsorten upp det gemensamma fastighetsinnehavet i två lika stora delar och Thyréns del förs över till det nystartade Hernö Fastigheter.
– Det här är Westerlinds, det här är vårt… visst gör jag rätt nu?
Hans Thyrén tittar upp på Mia Öberg som är en av fyra anställda som följer med från Westerlinds till det nya bolaget. Jo, nickar Mia, det är rätt.
I centrum äger Hernö fastigheter från den första mars 2020 hela H&M-kvarteret, ­nästan hela kvarteret Guldsmeden med butiker som Guldsmed Kalling, Espresso House och Jeansbolaget; samt delar av kvarteret ­Köpmannen där bland annat Arbetsförmedlingen ligger idag.
Westerlinds behåller Prisma/Graf, City­huset och Hemköpkvarteret. Det låter som om Westerlinds tar hand om utvecklingsprojekten i centrum medan Hernö fastigheter fokuserar på förvaltning.
Hans Thyrén är inte helt nöjd med den beskrivningen.
– Att förvalta låter ganska passivt men det är inte så jag ser på det. Under de senaste åren har det varit stor omsättning på fastigheter i Härnösand, men mycket har sålts utan att det har gjorts något åt slitage och brister. Vårt huvudfokus till att börja med blir att ta hand om de fastigheter och hyresgäster vi har. Att förvalta på ett bra och långsiktigt sätt är just vad fastighetsutveckling handlar om.
För Hans Thyrén innebär uppdelningen en mer aktiv roll. Från att ha hållit en låg profil som storägare i Westerlinds blir han nu i högsta grad operativ som vd för Hernö fastigheter. Han beskriver sig själv som ”orädd och driven”, och är helt inställd på att själv jaga hyresgäster till de tomma lokaler han har.
– Vill jag något så vill jag väldigt mycket, och jag följer kanske inte gängse normer alla gånger. Har jag en idé som jag tror på så går jag direkt på kärnan, direkt till högsta chefen och tar inte ett nej för ett nej. Nej betyder bara att jag måste förklara bättre eller försöka på annat sätt.

Under många år ägdes stora delar av Härnösands centrum av utländska ägare som saknade lokal förankring och – hävdar många – engagemang för Härnösand när centrumhandeln började vika. Därför var tongångarna positiva när Westerlinds tillsammans med landsorten Invest köpte Diös och senare även Amastens bestånd och blev den helt dominerande spelaren i centrum. Lokalt ägande var en garant för engagemang, menade man.
Ur det perspektivet har inget förändrats i och med Hernö fastigheters entré som stor ägare i centrum. Verksamheten ska ledas från Härnösand och även om ägaren idag är skriven i Stockholmsområdet så är rottrådarna till residensstaden många och långa.
– Jag är uppvuxen på Brännan, yngst av tre syskon och vi bodde på min farfars gård på Kastellgatan. Farfar hade tjugo barn och min farmor var mor till femton av dessa. Det innebar att stan är full av kusiner, fastrar och farbröder. Min far släktforskade någon gång och hittade förgreningar till Härnösand ända ned till tidigt 1500-tal. Så gräver man bara tillräckligt långt tillbaka så är jag väl släkt med hela Härnösand, haha!

Pappa Karl-Ivar Jonsson var säljare större delen av sitt liv. Under en period på Sundströms herrekipering i nuvarande Jeans­bolagets lokaler. Senare drev han ­tillsammans med Hans mamma Ruth en leksaksaffär där Espresso House ligger idag.
Nu äger Hans hela kvarteret med Jeans­bolaget och Espresso House, och mer därtill.
Med en nyligen färglagd karta över centrum framför sig stannar han upp.
Det här är kvarter som du kan från uppväxten, gator du rört dig på – hur känns det att äga nästan halva centrum i sin hemstad?
– Det känns … skumt. En väldigt märklig känsla. Jag tycker ju väldigt mycket om Härnösand, och samtidigt så finns det en risk med det där att vara för mycket ­känslo­mässigt engagerad. Det är lätt att
det blir för mycket hjärta. Det måste vara hjärna också. Gör man dåliga affärer så kan man till slut inte sköta om sina fastigheter och sina ­hyresgäster – och då är man en dålig ägare.
Är det svårt att hitta balansen?
– Nja, hela resan med Tobaks tillsammans med Westerlinds är mycket hjärta. Rent krasst så var det inte det bästa vi kunde ha gjort för företaget, men jag är stolt över det vi åstadkom med Tobaks.
Hur ser framtiden ut? Förvaltar Hernö fastigheter det befintliga beståndet eller kan det bli aktuellt att utöka i Härnösand?
– Vi är öppna för allt! I första hand ska vi som sagt se till att ta hand om det vi har på ett bra sätt, men det frigjordes en del kapital när vi delade upp fastigheterna och det vill vi återinvestera. Vi tror på Härnösand och vill fortsätta satsa här.

Hans Thyrén

ÅLDER 58 år.
FAMILJ Fru och fyra barn.
BOR Trångsund, sommarhus i Härnösand.
GÖR Vd för Hernö Fastigheter.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2020 på sidan 28