Näringsliv Yippie 5 2020

Spinner vidare på Vendela-nätverket

Foto Pawel Maronski

Mittnätverket Vendelas 55 medlemmar anpassar sej till den nya verkligheten corona-året 2020. De håller avstånd på sina möten, går online, fortsätter att sprida och dela kunskap och information och är kreativa och går nya vägar i sina verksamheter.

– Än så länge tuffar de flesta på men med lite mindre verksamhet, säger ordföraren i Mittnätverket Vendela, Linda Lii Lundberg.
Även näringslivet i Härnösand märker corona-utbrottet på omsättningen.
– Som i hela riket ser vi att restriktionerna gör att flera avbokar på grund av sjukdom. Samtidigt har inte våra medlemmar stängt ned helt och hållet som många har gjort söderut. Det är ännu inte samma panik här som i Stockholm, säger Linda Lii.
Nätverket ser att pandemin har påverkat närings­livet på flera sätt.
– Folk är mer försiktiga med att investera och vi märker framför allt att betalningsviljan är lite mindre, säger ordföraren och berättar att många medlemmar möter den nya arbetsvardagen med att vara kreativa och testa nya vägar, till exempel genom att gå online.
Nätverket för företagande kvinnor i Härnösand startades för att värna jämställt företagande. Kvinnor startar vanligtvis en enskild firma medan män oftare startar upp som aktiebolag med flera anställda. Soloföretagare vill kunna finna stöd, inspiration, kunskap, kontakter och business i ett nätverk, mycket av det som hon kanske inte kan, eller inte har tid till i sitt eget företag. Medlemmarna hjälps åt att hitta resurser och rådgivare och anordna kurser och möten, och medlemmarna marknadsför varandra och samarbetar.
Många av dagens medlemmarna aktiva inom serviceyrken, som exempelvis frisörer, coacher, fotvårdare, massörer eller yogainstruktörer, men här finns också finsnickare, revisorer och inredare med flera. Alla presenteras på nätverkets webb mittnatverketvendela.se.
Mittnätverket Vendela samarbetar med kommunens näringslivskontor och andra näringslivsaktörer i regionen.
Vilka är era planer framöver?
– Idag är vi 55 medlemmar, så många har vi aldrig varit förut. Vår önskan är att fler företagare ska hitta till vårt nätverk och även att alla som bor i Härnösand ska känna till oss – och veta att de flesta resurser de söker finns att finna via vår webb. Vi planlägger också att starta med nyhetsbrev och undersöka vad mer vi i Vendela kan göra för att stötta våra medlemmar. Vi ska också fortsätta våra luncher och lägga in flera utbildningar och kurser utifrån vilka behov våra medlemmar har.

 

På bilden:

1 Birgitta Wikström Jonsson
Driver Härnösands fotvårdsklinik på Simhallen och har varit aktiv i nätverket sedan 2012. ”Vi är ju många som jobbar ensamma så det bästa med Vendela tycker jag är att få träffa andra företagare. Och att se alla kreativa kvinnor!”

2 Anna-Maria Svedberg
Driver Etologica och har varit med sedan hon startade företaget 2013. ”Jag är ensam anställd i företaget och är ensam i min bransch så det är bra att ett ställe där jag kan träffa andra och utbyta idéer.”

3 Anna Gustafsson
Driver AG Träning & Hälsa. ”Jag har varit med i Vendela sedan jag flyttade tillbaka till Härnösand 2018. Det är ett bra sätt att träffa andra företagare.”

4 Anna Dasler (på skärmen)
Driver Dasler Advokatbyrå AB sedan 2013 och har varit med i nätverket under en längre tid. ”Det är roligt och intressant att träffa andra företagare och vara delaktig i ett bra nätverk. Jag är helt ny i styrelsen och det är spännande att få vara med på den resan och lära mig mer.”

5 Ingrid Nyström
En av Vendeleas veteraner som varit med hela vägen från starten 2011. Driver IngRid Nyström AB. ”Jag gick med när jag var nystartad som företagare och tycker att den stora fördelen är att få träffa företagande kvinnor utanför min egen bransch.

6 Linda Lii Lundberg
Nytillträdd ordförande i Vendelanätverket. Driver Medveten Inredning. ”Det finns många saker jag uppskattar med Vendela. Nätverkandet, den sociala delen med att träffas. Och så synliggör och marknadsför vi varandra – vi hjälps åt!”

7 Ulrika Ekebro
Driver Ekebro utveckling AB. ”Jag är soloföretagare och reser mycket i jobbet så ibland kan jag sakna arbetskamrater och en arbetsplats. För mig är träffarna och det sociala viktigt.”

 

Mittnätverket Vendela

Mötesplats för företagande kvinnor i Härnösand.
Har 55 medlemmar.
Startade 2011, på Vendela-dagen den 8 november, därav namnet.
Har bland annat lunchmöten en gång i månaden.

Artikeln publicerades i Yippie 5 2020 på sidan 14