Reportage Yippie 8 2016

13 000 inspireras av Lindas pyssel

Text Moa Sellgren Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Linda Unander har alltid pysslat och skapat egna saker av gamla grejor. För ett år sedan började hon visa sina skapelser på instagram under hashtagen ”pysselmorsan”. Nu har hon 13 000 följare.

Linda Unander är nyinflyttad i ett vackert hus med  massor av snövita detaljer från golv till tak. När vi går genom den skinande vita hallen och stiger in i Lindas verkstad, slås vi med häpnad.
Vem skulle inte bli inspirerad och överväldigad av Lindas hyllor fulla med egentillverkade vaser, lyktor, ljusstakar och mycket annat? Och det är just det som Linda vill med sitt pyssel – inspirera.
Lindas intresse för pyssel har alltid funnits där. Hur intresset en gång väcktes kommer hon inte ihåg, men på frågan varför hon fortfarande håller på kan hon definitivt svara:
– Jag har alltid pysslat med små grejor. Jag har fastnat för pyssel just för att man själv får skapa. Samtidigt älskar jag återbruk. Att göra någonting fint och funktionellt av något som andra ser som skräp är fantastiskt.
På en byrå i det vintageinspirerade köket står en vas, prydligt gjord av hönsnät och en glödlampa, och på väggen sitter en ljusstake av drivved och skedar.
– Jag önskar att jag kunde säga att jag återbrukar för att jag är miljömedveten, men så är det inte. Jag gör det mest för att det finns tillgång, säger Linda.

För nästan prick ett år sedan, den 22 augusti, gjorde Linda sitt första inlägg på instagramkontot @pysselmorsan. Sedan dess har antalet följare skjutit i höjden och nu är det närmare 13 000.
– Det var min syster som rådde mig att skapa ett separat konto för mitt pyssel. Ju fler följare jag fick, desto mer triggad blev jag att fortsätta lägga ut bilder.
– Folk har taggat mig när de har lånat mina bilder och sagt att de blivit inspirerade. Jag blir peppad av att folk tycker om det jag gör, det är jättekul!
Längs de bländvita väggarna i arbetsrummet går det inte att undvika hennes färgglada och dekorativa drömfångare som lyser upp verkstaden. Innan semestern fick Linda in många beställningar och hon spenderade mycket tid i verkstaden under sommaren. På så sätt har hon tjänat lite pengar på sitt pysslande.

Lindas instagramsida med bilder på masssor av idéer till pyssel.

Lindas instagramsida med bilder på masssor av idéer till pyssel.

På dagtid har hon annars annat för sig. Sedan tre år tillbaka arbetar Linda som vaktmästare på Härnösands kommuns arbetslivsförvaltning och trivs väldigt bra.
Arbetet underlättar dessutom hennes skapande hemma – hon har inga problem med att skrapa ihop ett litet lager med trasiga glödlampor och dylikt.
– Det är bra att jobba som vaktmästare. Härom dagen fick jag hem några lastpallar som jag just nu snickrar till nattduksbord.
Vid ett annat tillfälle fick hon en trasig kaffepanna där handtaget lossnat. På den limmade hon fast glasstenar på utsidan och på så sätt skapades en vacker bubbelvas.
– Ju mer udda grejer man hittar, desto mer unika grejer kan man skapa. Bara man har fantasi.
Idéer och fantasi finns det verkligen gott om i huvudet på Linda. Hon influeras av andra inredare vars idéer hon bygger vidare på och blir otålig om hon inte får släppa ut sin kreativitet.
– Att köpa dekorationer är inte på tal, det ska vara eget!

 

Här hittar du Lindas sida med pyssel på Instagram:
https://www.instagram.com/pysselmorsan/

 

Linda Unander

Ålder 28
Bor Institutsgatan 29
Familj Man och två barn
Gör Jobbar som vaktmästare på Härnösands kommuns arbetslivsförvaltning och driver instagramkontot @pysselmorsan

Artikeln publicerades i Yippie 8 2016 på sidan 30