Mat & dryck Yippie 12 2020

Smaksäker

Text Karin Pettersson Skarby Foto Pawel Maronski

I slutet av sommaren startades @highcoastfood på Instagram. På sidan läggs inspirerande bilder och matrecept med säsongens råvaror ut, med smaker från hela världen.

Jag har alltid älskat att skapa mat, att komma på något nytt och utifrån det visa upp rätterna för andra.
Orden är Anna-Karin Hasselborgs, kocken, fotografen, skribenten – ja, hjärnan och hjärtat bakom High Coast Food.
I december har hon lagt ut över 80 recept och sidan har nästan 1000 följare.
– Det är många som hejar på. Det är roligt att höra. Jag är jättetacksam, säger Anna-Karin.
Du inspirerar många. Vem eller vad inspireras du av?
– Det kan vara allt från grönsaksdisken på matvarubutiken eller en marknad utomlands, till en bild i en tidning.
Hur viktigt är det visuella?
– Vi äter med ögonen en hel del. Det ska inte bara smaka gott, det ska även ha ett schysst utseende, men smaken är centrum.
Lager du mat till andra?
– Jag har gjort några middagar och studentskivor. Det hade varit roligt att starta en hemmarestaurant!
Yippie har bett henne att presentera en trerätters meny som kan passa på middagsbordet en av juldagarna, eller varför inte på nyårsafton?
Hur har du tänkt när du har komponerat menyn?
– Jag tänkte utifrån mat i säsongen, att använda råvaror som är aktuella just nu. När råvaror används i säsong smakar de bättre, och de har en lägre pris. All kål är väldig i säsong nu, och nu smakar den också som bäst. I menyn har jag fyra slags kål; brysselkål, grönkål, spetskål och rödkål. Jag har också tagit med citrusen, som är i säsong just nu. Utifrån basråvarorna har jag gått vidare och tänkt att det ska vara festligt.
– Menyn ska ha en röd tråd. För-, varm- och efterrätten ska passa ihop och inte ”ta” varandra. En syrlig, lätt efterrätt passar bra efter en varmrätt som innehåller både kål och lax.
Är det här en meny som passar som julmat?
– Den kan absolut serveras i juldagarna, och till och med på nyårsafton!

 

Recept

 

Förrätt (tredelad)

Foto @highcoastfood

Smördegssnittar med vispad fetaoströra och rostad grönkål

Fetaoströra
150 gram fetaost
100 gram ricotta
50 fram Crème Fraiche
1 msk honung
En rulle smördeg (finns glutenfri)
1 ägg

Till garneringen:
50 gram grönkål
2 msk granatäppelkärnor
Olja
Salt

Gör så här:
Skär smördegen så som du vill servera den. Vik upp kanter och tryck till, nagga botten och pensla med vispat ägg. Grädda i ca 15 min på 200 grader i ugnen. Ta ut och låt svalna.

Festaoströra:
Vispa samman alla ingredienser med elvisp. (Gör du den i förväg kan den behöva vispas igen innan servering)

Rostad grönkål:
Riv grönkålsbladen i mindre bitar, massera in olivolja och salta. In i ugnen på 175 grader i ca 10 min, men passa noga.

Bred fetaoströran på smördegen, strössla över den rostade grönkålen och granatäppelkärnorna.

Friterade chevrébollar med syrlig yoghurt och björnbärsmarmelad
180 gram chevréost
1 dl turkisk yoghurt
2 msk björnbärsmarmelad
Rapsolja till fritering
Vetemjöl, ägg och panko till panering

Gör så här:
Skär av ”skalet” på chevreosten, skär sen i mindre bitar och rulla till bollar, ca sex st bollar. Vänd sen bollarna i mjöl, sen ägg och sen panko. Sen tillbaka till ägg och avsluta med panko. Fritera i olja 160 grader i ett par minuter, låt rinna av på lite hushållspapper. Har du ingen fritös använd en gryta, häll i ett par cm med oljan, grytan bör ha höga kanter och ha ett lock tillhands. Servera direkt med syrlig yoghurt och söt marmelad.

Brysselkål med citron och honung
Ett nät med brysselkål
Citronzest från en citron
Röd steklök (små)
2 msk honung
Olja till stekning

Gör så här:
Rensa och dela brysselkålen och löken. Stek kål och lök i olja tills de får en gyllene färg, salta, häll över honung. Strössla över citronzest och servera.

 

Varmrätt

Ugnsbakad lax och kål, serveras med grön­kålspesto och västerbottensost
För fyra:
600 gram laxfilé
Rödkål
Spetskål

Grönkålspesto
80 gram grönkål
1,5 dl riven västerbottensost
0,5 dl rostade solroskärnor
1 dl olja
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar

Gör så här:
Mixa alla ingredienserna till såsen i en mixer, späd med lite vatten om det behövs
Skär rödkål och spetskål i bitar (skär rödkål tunnare) och sprid ut på en plåt, pensla med olja och krydda med salt. In i ugnen på 200 grader i 15 minuter. Ta ut plåten och lägg på portionsbitar av laxen, salta och peppra. Tillbaka i ugnen i ca 15 min tills laxen är klar. Ringla över lite grönkålspesto, riven västerbottensost och servera

 

 

Efterrätt

Foto @highcoastfood

Citrussallad med ingefärssirap

Varierade citrusfrukter
1 dl vatten
1 dl rörsocker
3-4 cm ingefära, skalad och skuren i tunna skivor

Gör så här
Häll socker, vatten och ingefära i en kastrull, koka upp och sjud sen tills den tjocknar. Sila bort ingefära. Förvara i en burk med lock.
Skär citrusfrukter i olika format, bitar och filéer, jag tog pomelo, apelsin, clementin och blodgrapefrukt. Sprid ut på ett fat och garnera med citronmeliss. Ringla över ingefärssirapen och servera. En frisk citrussallad passar perfekt efter en lång middag.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2020 på sidan 20