Reportage Yippie 11 2022

Klas Leffler möter

Amanda Lind

Text Klas Leffler Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Kommunalråd, partisekreterare, kulturminister, nyvald riksdagsledamot.
Amanda Lind har ett hyfsat politiskt cv.
Med en nyinköpt gård utanför Härnösand bäddar hon för en grönare framtid även privat.

Ständigt denna Amanda.
Veckorna före vår intervju figurerar Härnösands högst rankade politiker i tv-inslag med synpunkter på regeringen, i ett stort kulturreportage i Tidningen Ångermanland, i en sportpodd med Tommy Åström och Lasse Granqvist och i en stort uppslagen artikel i Dagens Nyheter om rollspelet Drakar och demoner. Bland annat.
Så vi börjar där.
Miljöpartisten Amanda Lind tycks gilla att synas.
– Inte i grunden. Jag var fruktansvärt obekväm inför kameran första gången i Yippie minns jag. Men visst, det är positivt att bli igenkänd och uppmärksammad. Det kommer med uppdraget, förklarar Amanda Lind.
Uppdraget ja. Det är numera efter valet i september en plats i riksdagen och som ordförande i riksdagens kulturutskott. Den rödgröna minoriteten får ett antal ordförandeposter i utskotten och en av dem gick till Amanda Lind.
Efter tolv år som heltidspolitiker har därmed vindarna vänt. Amanda Lind sitter inte i den styrande makten längre. Nu är hon i opposition.

Familjen flyttade tillbaka till Härnösand från Järna utanför Stockholm i juni. Allt har inte hunnit packas upp än i villan där hemma några stenkast från Högslätten. Valrörelsen rivstartade och sen har det liksom rullat på i hetluften.
En vanlig vecka numera handlar om att veckopendla, ner till Stockholm måndag kväll med nattåg (absolut inte flyg), tre dagar i riksdagen tisdag-torsdag, och sedan hemåt igen. Amanda Lind betonar hur viktigt det är att åka hem:
– Uppdraget är obegränsat. Det finns alltid evenemang att tacka ja till på helgerna, det finns alltid resor att göra runtom till partidistrikten. Och det gör jag mycket. Men jag har också lärt mig att verkligen värna den tid jag behöver ha med familjen.
I valet personkryssades hon även in i Härnösands kommunfullmäktige, från åtta på listan till tvåa. Efter moget övervägande avsade hon sig platsen. Det går inte ihop med riksdagsjobbet.
Som kulturpolitiker har Amanda Lind förstås bestämda synpunkter på vad Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har gjort upp om i det så kallade Tidöavtalet.
Så här kommenterar hon att en svensk kulturkanon ska tas fram, kort sagt topplistor på svensk litteratur, konst och musik:

– Inget fel att lyfta fram värdefulla delar av svenskt kulturliv. Men det finns en risk för likriktning. Man ska inte underskatta risken för politisk påverkan eller politisk styrning när såna här listor ska fastställas. Min viktigaste invändning är att listor avgör inte om barn läser eller tar del av kultur. Då krävs det satsningar. Det är Tidöavtalet helt tomt på.
Ett annat borgerligt löfte är att hålla armlängds avstånd i kulturpolitiken.
– Jättebra att det sägs. Men det ska också förhandlas med Sverigedemokraterna, ett parti som har en tydlig nationalistisk syn på vad kulturen ska vara till för. Då kan man såklart undra vad det kommer att innebära, menar Amanda Lind.
Avtalet slår också fast public servicemediernas oberoende. Amanda Lind känner sig ändå inte säker på framtiden för SR och SvT.
– Märkligt att se det som en vinst att få in skrivningen att oberoendet ska bevaras. Nåt annat vore ju förskräckande. Det visar att det finns ett inbyggt hot mot public service i regeringsunderlaget.

Mycket av de här synpunkterna lyfter hon fram i sociala medier. Amanda Lind är särskilt flitig på Instagram med drygt 13.000 följare.
Ett axplock från senare tid är ett möte med avgående ärkebiskopen Antje Jackelén, protest mot att idrottsföreningar kan komma att bolagiseras och en välkomsthälsning till nya kulturministern Parisa Liljestrand (M).
– På Instagram kan jag förklara och informera. Twitter däremot polariserar och är fullt med kränkande tillmälen. Därför begränsar jag Twitter, berättar Amanda Lind.
Fullt av hot och hat?
– Jag är inte värst drabbad. Men det är en del, på Twitter och i mejl direkt till mig, med bara kränkande kommentarer.
Vi träffas för intervju och fotografering på Murberget. Det är ingen slump. Miljön andas kultur i stort och smått och här var Amanda Linds startpunkt i Härnösand.
Uppväxten i Luleå, med fyra syskon, mamma apotekare och pappa präst, ledde till psykologistudier i Umeå. En vurm för rollspel skapade samtidigt ett medeltidsintresse som i sin tur landade i ett sommarjobb som guide på Murberget 2005.
– Jag spelade en del tvärflöjt i kyrkan också, gamla psalmer. Vet ni att kyrkan är byggd här på plats, inspirerad av fyra olika kyrkor i Västernorrland? mässar Amanda Lind och visar att de gamla takterna sitter i.
Under jobbperioden bodde hon i en tipi, en tältkåta som hon sytt ihop med en kompis i Umeå. Nära naturen, billigt och med mat över öppen eld.
Sist men inte minst träffade hon samma sommar Björn Ola Lind, första mötet i en vedeldad bastu som han byggt själv.

Härnösand låter självklart i dag, och lär så förbli.
– Jag och min man har faktiskt för inte allt för länge sedan köpt en liten gård utanför Härnösand, ut mot Hemsön i Ulvviksstrand. Vi har ända sedan vi träffades närt en dröm att bo närmare naturen, avslöjar Amanda Lind.
– Det är lite mark, lite skog, lite åker, och möjlighet för min man som är konstnär att ha sin verksamhet där. Men det är på sikt, vi tar det stegvis.
Vad hon gör om tio år kan inte Amanda Lind svara på.
–Så fantastiskt att jag inte vet. Jag uppskattar att livsresan kan få vara lite som ett äventyr, att man inte kan detaljstyra och planera allting.
Någon nämner dig som partiets nästa språkrör, kanske ensamt språkrör?
– Jag ser inte det som aktuellt. Nu fokuserar jag på att sitta i riksdagen.
Det är ju inte ett helt nej?
– Man ska aldrig säga nej. Jag tycker det är dumt att stänga dörrar. Men jag säger precis som när Isabella Lövin avgick att jag har ett litet barn och jag är inte beredd att ta ansvaret som det innebär att vara språkrör med ett så litet barn. Det gäller fortfarande.
Men barn har en förmåga att växa upp?
– Då måste man se vad partiet har behov av i det läget. Nu är jag så oerhört glad att få sitta i riksdagen. Jag drömmer inte om nånting annat.

Amanda Lind

NAMN Amanda Sofia Margareta Lind, född Johansson
ÅLDER 42
YRKE Psykolog
GÖR riksdagsledamot för Miljöpartiet, ordförande i riksdagens kulturutskott
FAMILJ Maken Björn Ola Lind, tre barn 16, 14 och 3 år, två vuxna bonusbarn
BOR Villa på Norra Brännan i Härnösand

5 kulturupplevelser

SENASTE BOK ”Ungdomsår” av nobelpristagaren JM Coetzee
SENASTE KONSERT Konsert i Stockholms konserthus vid utdelningen av Birgit Nilsson Prize till cellisten Yo-Yo Ma
SENASTE TEATER ”Brinn” på Unga Klara i Stockholm
SENASTE UTSTÄLLNING Västernorrlands museum i Härnösand
SENASTE FILM ”8 Mile”, hemma streamad med familjen

Artikeln publicerades i Yippie 11 2022 på sidan 22