Härnösand Yippie 2 2016

Bäst på retur

Text & foto Joel Lindström

Fler bilder:

8,4 av 10. Så högt betyg får Härnösands Kretsloppspark av Härnösandsborna i SCB:s medborgarundersökning som gjordes nyligen. Det är bäst
i Sverige! Dessutom är det snart invigning för den nya återbrukslokalen.

Vid en av Kretsloppsparkens sexton containrar står Cathrin Nordberg och Jens Lundmark och hjälper kunder. Båda har jobbat på Härnösands Kretsloppspark ända sedan starten. Det märks att de trivs på jobbet.
– Här får man möta folk. Det är väldigt trevligt, säger Jens och hjälper en kund med ett gäng brädor som ska till containern för obehandlat trä.
Kretsloppsparken drivs av Arbetslivsförvaltningen – arbete och integration, som hyr byggnaderna av Härnösand Energi & Miljö. Arbetslaget består av människor som av olika anledningar befinner sig utanför den ordinarie arbetsmarknaden.
När SCB:s medborgarundersökning, som görs två gånger per år och där renhållning är en av kategorierna, offentliggjordes så visade den att Härnösandsborna är mest nöjda av alla kommuner som deltog. I siffrorna ingår kommunens båda återvinningscentraler: Älands återvinningsstation och Härnösands Kretsloppspark. 8,4 på en 10-gradig skala talar sitt tydliga språk.

Men vad är det egentligen som gör Kretsloppsparken så populär bland kunderna? Cathrin Nordberg tror att det handlar om bemötande.
– Vi behandlar dem som kommer som kunder och tvekar inte att hugga i om det är mycket på släpet, säger hon.
En svart skåpbil stannar och Mats Eriksson öppnar dörren. Han berättar att han ofta använder Kretsloppsparken och att han är en av kunderna som är nöjd med både anläggningen och servicen.

”Roligare kan vi inte ha det än att få en sådan bekräftelse. Det höga betyget innebär att att vi slår flera bra återvinningscentraler, det är fantastiskt med tanke på att vår personal tidigare stått långt från arbetsmarknaden.”

– Det är alltid trevligt bemötande här, säger han.
Han är inte förvånad över utslaget i SCB:s undersökning.
– Personalen är hjälpsam och anläggningen har bra öppettider och tillgänglighet.
Han får hjälp av Hassan Amir. Han kommer ursprungligen från Syrien och har arbetat på Kretsloppsparken i sex månader.
– Det här är ett bra jobb, det är roligt att jobba här, säger han.
Byggnationen av återvinningscentralen i Härnösand inleddes för snart tre år sedan. Invigningen ägde rum på sommaren 2013 och arbetsledaren Veronika Ström Uotela blev anställd som arbetsledare direkt från start. Att återvinningscentralen nu, tre år senare, är så populär bland Härnösandsborna är hon väldigt nöjd med.
– Roligare kan vi inte ha det än att få en sådan bekräftelse. Det höga betyget innebär att att vi slår flera bra återvinningscentraler, det är fantastiskt med tanke på att vår personal tidigare stått långt från arbetsmarknaden, säger Veronika.
Hon berättar också att personalen har utbildat sig inom bemötande, renhållning och säkerhet för att kunna ge kunderna så bra service som möjligt.

Idag arbetar Ali Zhra och Christer Nyhlén vid vitvarorna. Christer Nyhlén har jobbat på Kretsloppsparken i ett år och menar att det är just den goda servicen som ger det höga betyget.
– Det är därför att vi är så väldigt bra och försöker hjälpa folk som kommer. De allra, allra flesta som kommer hit är nöjda. Det finns ett antal som klagar, men de är väldigt få, säger han.
Ali Zhra håller med.
– Vi är väldigt bra på att vara där och svara på frågor, menar han. Nere vid containrarna svänger Daniel Lundqvist in med sin bil.
– Det är stort och gott om plats här, och hjälpsam personal så klart, säger han och öppnar bakluckan för att slänga några stora kartonger.
– En annan sak som är bra är de öppna containrarna som gör det lätt att slänga stora mängder, fortsätter han.
Återbruket, som är ett samarbete med Erikshjälpen, är en annan sak som kunderna gillar.
– Vi har länge haft ett avtal med Erikshjälpen och detta är en påbyggnad av det kan man säga. Alla tycker att det är suveränt. Det är fantastiskt att mina saker, som jag inte har användning för, kan komma till användning hos någon annan, säger Veronika Ström Uotela.
Natten till den 10 november 2014 brann återbrukslokalen, som också innehöll kontor, matsal och omklädningsrum. I augusti 2015 påbörjades arbetet med att bygga upp en ny byggnad med samma faciliteter som den tidigare. Snart står den helt redo för användning.
– I slutet på februari är det slutbesiktning, så det är inte länge kvar till invigning, berättar Veronika.
– Men vi får se om vi väntar med den officiella invigningen tills det är lite bättre väder.

Just nu finns återbruket temporärt i huset där farligt avfall och elektronik lämnas. Dit kommer Mikael Eriksson och Amanda Olsson för att slänga bland annat en brödrost. De får hjälp av Teshome Seyoum. Mikael tycker att återbruket är något av det bästa med Kretsloppsparken.
– Samarbetet med Erikshjälpen fungerar bra, säger han. Det är bra att kunna återanvända saker, säger han och fortsätter:
– Det är så bra organiserat här, både för personal och kunder.
Marie Nordberg och Ulla Lundin, som parkerar sin bil vid containrarna, håller med.
– Organiseringen är suverän, säger de. Det är enkelt att komma in och enkelt att veta var man ska sortera.

Kretsloppsparken

Öppettider:
Vardagar kl 9-19
Helgfria lördagar kl 10-14

Det här kan du lämna:
Asbest
Batterier
Bilbatterier
Brännbart avfall
Dator och tillbehör
Deponirest
Element/lysrörsarmaturer
Farligt avfall
Glasförpackningar – färgade och ofärgade
Glödlampor
Hårda plastförpackningar
Lysrör
Lågenergilampor
Metallförpackningar
Metallskrot
Olja
Pappersförpackningar
Trä
Trädgårdsavfall
Tidningar
Tv, musikanläggningar
Vitvaror
Övrig elektronik

Artikeln publicerades i Yippie 2 2016 på sidan 30