Hem & trädgård Yippie 10 2020

Kan själv!

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Med noll erfarenhet och ett barn på väg bestämde sig Mattias Nordin och Louise Bolstad Viklund för att bygga hus – och för att dessutom göra det mesta själva. Det tog sju månader av hårt slit, men det gick.
Och det blev riktigt bra! Nu har de bott ett drygt år i huset i Östersjäland.

Ungefär samtidigt som Louise och Mattias fick sitt första barn, Valter, började de bygga sitt hus i Östersjäland. Det tog sju månader från att husdelarna lastades av på tomten, till familjen kunde flytta in i ett 160 kvadratmeter stort hus.
– Valter satt i bärsele i början, eller låg och sov med hörselskydd. När vi la golven satt han i en lära-gå-stol. Ju mer han lärde att springa, desto mer golv fick vi lagt – precis i grevens tid, säger Valters pappa Mattias Nordin.
Nu har det gått cirka 2,5 år sedan paret satt på snöskootern en solig marsdag och började drömma om att bilda familj och bygga hus på tomten vid sidan av Louises föräldrars hus.
Då hade de redan varit på visningar av andra egendomar, men inte hittat vad de letade efter. Det var Louises pappa som föreslog att de skulle bygga i Östersjäland, på en tomt som var igenvuxen – och helt fantastisk.
Varför byggde ni ert hus här?
– Jag är uppvuxen i byn och har nära familj här. Vi drogs mot landet, Mattias gillar traktorer och motorer, och vi ville ha lite yta, bo ett ställe där det är lätt att gå ut, säger Louise.
– Det passar oss att bo på landet, samtidigt som det är nära till stan, lägger Mattias till.

Paret hittade ett hus de tyckte såg bra ut i en katalog. Det nyckelfärdiga standardhuset kostade 3,1 miljoner kronor. Det var för mycket pengar för det unga paret.
– Då backade vi lite, men min pappa pushade och sa att det här klarar vi. Vi bestämde oss för att göra mycket själv och så beställde vi stommen och satte igång, säger Louise.
När stommen var rest började arbetet inomhus, där huset i princip bara var ett rum på 175 kvadratmeter med stolpar för innerväggarna.
De hade aldrig byggt hus tidigare, och lärde mycket av snickarna som satte upp stommen.

Paret berättar om ett innertak som kändes oändligt, hur de jobbade mellan 07.00 och 23.00, men att de inte stressade utan drog hem och sov i lägenheten i stan om de blev trötta. Hur Louise målade lister i takt med att Mattias satte dem upp.
– Ju mer vi byggde, desto större kändes huset, säger Mattias.
– Vi är extra nöjda med att vi har gjort det mesta själv, säger Louise och paret är otroligt tacksamma för alla dem som på något sätt har hjälp dem med husbygget.
Hur kändes det då ni var färdiga och hade flyttat in?
– Lättnad, säger Mattias.
– Vi kraschade hårt några veckor, säger Louise.

Valter lärde att gå i takt med att golvet i vardagsrummet blev färdigt. Nu springer han genom huset.

 

Huset i Östersjäland

TIDSLINJE
Mars 2018: Beslut om att bygga på tomten.
Våren 2018: Bygglovsansökan. Dessutom påbörjades arbetet med att fälla träd, gräva och fylla ut
Sommaren och hösten 2018: Mark- och grundarbete gjort.
September 2018: Äldsta sonen Valter föds.
22 oktober 2018: Huset levereras i delar och stommen börjar resas av snickare.
November 2018: Louise och Mattias tar över husbyggandet. De har gjort det mesta själv, undantag ström, badrum och spackling
Maj 2019: Inflyttning!
April 2020: Son nummer två, Ivan, föds.

Prislapp: Cirka 2,8 miljoner kronor
Har sparat genom att göra det mesta själv: Cirka 1 miljon kronor

 

»Ha badrum i anslutning till sovrum – och med dubbel dusch och dubbelt handfat. Otroligt lättsamt.«

 

HA!

Detta ångrar vi INTE på att vi har gjort:
1. Fått in extra stor varmvattenberedare så att varmvattnet alltid räcker.
2. Ha badrum i anslutning till sovrum – och med dubbel dusch och dubbelt handfat. Otroligt lättsamt.
3. Enplansvilla är guld. Att ha allt i samma våning och slippa springa ned i en källare med tvätten, eller en trappa upp för hämta extra kläder är väldigt praktiskt.
4. Golvvärme är fantastiskt! Man slipper element och det är alltid varmt, och aldrig golvkallt.
5. Vi har luft-vatten-värmepump. Det ger billiga uppvärmningskostnader.

 

HMM…

Fällor man kan gå i:
1. Var försiktig med att beställa färdiga standardpaket. Vi satte till exempel in extra träskiva och isolerade innerväggarna innan vi monterade gipsskivor på väggarna, som är standard. Det har isolerat väggarna extra, dämpar ljud så det inte blir ”burkigt” och gett en mer solid och tjockare vägg vi kan hänga något på.
2. Snåla inte på ventilationen. Ett riktigt ventilationssystem är värt lite extra kostnader. Vi har ett FTX-aggregat med en värmeväxlare som ser till att det alltid är färsk luft i huset. Det är bra!
3. Fråga mycket! Kolla runt innan du bestämmer dig. Beställ kataloger, prata med snickare, släkt och vänner som har byggt förut.
4. Inte gör det ”sen”. Gör allt på en gång! Då är allt klart när ni flyttar in.

Här bor

Louise Bolstad Viklund, 25 år, jobbar på Norrlands Trä

Mattias Nordin
, 29 år, jobbar på oljeplattform
i Norge

Valter
, 2 år

Ivan
, 6 månader

Artikeln publicerades i Yippie 10 2020 på sidan 62