Härnösand Yippie 6 2015

Flottarkärlek

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Långsjön är verkligen flottarnas sjö. Här finns ett antal större och mindre flottar som glider omkring fina sommardagar. I grannsjön Nässjön finns bara en flotte, men den ligger å andra sidan i året runt.

Flottvågen i Långsjön började för 15-20 år sedan och bland annat byggde Lars-Göran Nylén en kombinerad ko- och nöjesflotte för att frakta ungdjur ut till sommarbete på Haverön, men också för trevlig samvaro. Familjen Sundström köpte först en begagnad flotte, men byggde sedan en egen för fyra år sedan.
– Vi har en solosåg och måste ju bygga något av virket, berättar Peter och hans pappa Rudolf när vi går över den vattensjuka åkern ner mot sjön.
– I fjol gjorde vi premiärturen på påskafton, den 19 april. Men i år är det katastrof, både för jordbruket och för flottfarandet, säger Peter.
Flotten har en stor veranda, en styrhytt och så det viktigaste av allt – bastun.
– Alla i den här byn gillar att basta så det var naturligt att bygga en bastuflotte. I fjol bastade vi 76 gånger.
Oftast får flotten ligga vid land, men några gånger per sommar blir det en tur på 4-5 timmar runt sjön.
– Det är något helt annat än en båt. Här kan man sitta bekvämt och prata medan man glider fram. Och andra båtar kommer fram och lägger till en stund, säger Peter.
Flotten rymmer upp till 20 personer, men då måste besökarna ha lite disciplin och se till att sprida ut sig över hela flotten. Plötsligt kommer Rudolf ut ur hytten, endast iklädd badbyxor.
– Man får väl offra sig för konsten, säger han och hoppar i medan vi huttrande tittar på.
– Jag skulle tippa att det är tolv grader, säger han när han kommer upp.
Hur mycket man ska lita på det är svårt att säga. Rudolfs farfar hette nämligen J R Sundström, han som ljög ihop historierna om Janne Vängman. Flotten har förresten fått sitt namn, Garibaldi, efter en av historierna.
Thomas Åströms bastuflotte i grannsjön Nässjön ligger i hela året, men är fast förankrad hela tiden.
– Vi åker nästan aldrig iväg. Sjön är ju så liten så vi ser hela ändå, säger Thomas som den här dagen har tagit med med sonen Gunnar och hans kompis Hugo Sundbom för lite fiske.

”Det är lätt att inte unna sig det som är skönt och härligt. Så vi byggde flotten och det har vi haft väldigt mycket glädje av.”

En bit bort sitter två måsar och bevakar oss intensivt. De har passat på att bygga bo på grillen under våren och tre ägg ligger och väntar på att ruvas vidare.
– Vi får väl lämna lite företräde tills äggen har kläckts, säger Thomas.
Han och några kompisar byggde flotten på isen en vår för elva år sedan.
– Jag jobbar som snickare och har också renoverat väldigt mycket hemma. Det är lätt att inte unna sig det som är skönt och härligt. Så vi byggde flotten och det har vi haft väldigt mycket glädje av.
Intill flotten har han också byggt ett hopptorn och under sommaren blir det många stunder med bastande, bad, fiske och social samvaro ute på sjön.
– När vi kommer ut samlas direkt ett stim med löja runt om. De har lärt sig att det finns chans att få lite chips eller något.
Den här dagen är det inte så mycket liv i vattnet, men Gunnar har i alla fall lyckats få en liten gädda som han tänker ta med hem till katten. Annars väntar familjen Åström på sommarvärmen, precis som familjen Sundström i Långsjön. Och där är en sak absolut klar.
– Till midsommar åker vi ut, oavsett väder, säger Peter Sundström.

Artikeln publicerades i Yippie 6 2015 på sidan 18