Hem & trädgård Yippie 12 2016

Hallå där Frida Arnqvist Engström !

Hallå där Frida Arnqvist Engström, som driver bloggen kurbits.nu och har skrivit boken Gerillaslöjd.
Vad är gerillaslöjd?
– Människor som använder slöjd och hantverk för att uttrycka sina åsikter och vill förändra världen med händerna. Det är till exempel garngraffiti, anarkibroderier och DIY-kulturen (do it yourself). Jag har alltid varit svag för det gamla hantverket och tycker det är jätteroligt när det används i ett modernt sammanhang. För två år sedan skrev jag en bok om det och myntade då begreppet gerillaslöjd.
Vad gör du mer?
– När jag var mammaledig 2008 startade jag bloggen kurbits.nu för att göra slöjd googlebart. Det fanns ingenting på nätet då. Nu, 1 500 inägg senare, går det inte att sluta. Jag föreläser också mycket om slöjd och hantverk i ett modernt perspektiv, har podden ”Görbart” och leder en samtalsserie som heter ”Form och frukost”. Och så blev jag nyligen utnämnd av kulturministern att ingå i Nämnden för hemslöjdsfrågor. Vi hade vårt första möte härom dagen.
Slöjdar du själv?
– Ja, jag hobbyslöjdar, men blir alltid besviken över hur fult och dåligt det blir. I somras täljde jag tillsammans med mina barn och de skrattade rått åt min fula smörkniv. Ju mer jag håller på själv, desto mer respekt får jag för den skicklighet som finns och krävs för att göra ett bra hantverk.

Frida Arnqvist Engström

Ålder 42
Familj Man och två barn
Bor Lägenhet i Bagarmossen, uppväxt i Härnösand
Gör Journalist, författare och föreläsare inom slöjd och hantverk

Artikeln publicerades i Yippie 12 2016 på sidan 14