Mat & dryck Yippie 6-7 2021

Det jäser i stugorna!

Mikrobryggeritrenden håller i sig och en ny aktör har precis sett dagens ljus i Härnösand. Västernorrlandsbryggeriet har precis dragit igång i Fröland och siktar på att börja leverera hantverksmässigt tillverkad öl till hösten.

Bakom företaget står de tre Härnösandsborna Niklas Lund, Henrik Petré och Henrik Johansson, samt utflyttade Härnösandsbon Lars Nordin.
– Jag började brygga öl 2012 och har hållit på och experimentera och lära mig sedan dess. Sedan träffade jag Lars som också hade intresserat sig för bryggning och dessutom är väldigt händig och hade tillverkat både bryggverk och jäskärl själv. Så vi började diskutera och planera för en gemensam verksamhet och fick med oss Henrik och Henrik, berättar Niklas Lund.
Nu har kvartetten registrerat företaget Västernorrlandsbryggeriet AB och dragit igång verksamheten som – åtminstone till att börja med – blir en bisyssla för ägarna. På sikt vill man komma in på Systembolagets hyllor, men det till att börja med är siktet inställt på restauranger och pubar i regionen. Och även om Västernorrland redan har många små hantverksbryggerier så tror Niklas Lund inte att marknaden är mättad.
– Nej, det finns fortfarande ett stort utrymme för lokalproducerat och småskaligt. Intresset är stort.
Vad gillar du själv för typ av öl?
– Jag gillar nästan alla stilar. Det viktiga är att det är välgjort och fritt från felsmaker.
Vad kommer ni att tillverka?
– Till att börja med gör vi en välhumlad ale, en så kallad american pale ale. Och så en klassisk pilsner. Målet är att kunna leverera både på fat och flaska i höst, säger Niklas Lund.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2021 på sidan 30