Reportage Yippie 1 2023

Kommunalrådet blickar bakåt – och framåt

”Härnösand behöver en stor etablering”

Text Klas Leffler Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Glädjeämnen finns att peka på: kriminalvården, nytt hotell, arkivhus. Men det räcker inte.
– Härnösand och regionen behöver en stor etablering. Det behövs en game changer, förklarar kommunalrådet Andreas Sjölander (S). Svar utlovas under det kommande året.

Å ENA SIDAN SÖKER HAN inte publicitet och uppmärksamhet. – Jag kan inte ha det här uppdraget och hata att synas. Rollen ger mig uppmärksamhet. Det måste jag förlika mig med, säger Andreas Sjölander. Å andra sidan låter han rätt nöjd.
– Om jag sitter hela mandattiden ut har jag suttit längst av alla i Härnösand. Det är lite speciellt faktiskt, många betraktar ju mig som ny och ung. Det är unikt för partiet också, den fjärde mandatperioden i rad som vi styr i Härnösand.
Ja, en kommunstyrelseordförande är förstås värd att uppmärksamma, stadens ledande politiker, och därför slår vi oss ner vid köksbordet hemma på Hagagatan en vintrig tisdag förmiddag.
Han tillträdde i augusti 2018, utsågs igen efter valet samma år och så på nytt efter valet i höstas för fyra nya år.

42-åringen kan blicka både bakåt och framåt. Vi börjar bakåt.
Vad är det bästa du har åstadkommit politiskt hittills?
– Nollvisionen mot våld i nära relationer är ett av de viktigaste besluten jag kommer att ha fattat. Vi var flera drivande, framför allt Ingrid Nilsson som var upphovskvinnan. Ett konkret fråga som vi var först i landet med. Flera har följt efter nu, konstaterar Andreas Sjölander förnöjt.
Det var det ena.
Det andra han lyfter fram är att han har försökt bidra till ett bättre samtalsklimat i den politiska debatten i fullmäktige.

Han vet vad han talar om. I landstingsfullmäktige för tio år sedan viskade han ”gubbjävel” om en centerpartist i talarstolen, något som uppmärksammades från ledningen varpå Andreas Sjölander fick utstå spott och spe och ödmjukt be om ursäkt offentligt.
– Jag har försökt tygla mig själv efter det. Det är en lärdom. Käbblar vi internt så blir inte bilden av politiken särskilt bra. I fullmäktige hade vi två ganska stridslystna kombattanter tidigare, Fred Nilsson och Anders Gäfvert, som försökte sänka varandra. Näringslivet vittnar om att det inte ser bra ut.
Och vad är största motgången hittills?
– Tele 2-flytten, hela processen var bedrövlig, det handlade om 250-300 jobb som mest som försvann, säger Andreas Sjölander.

Ute på infarten står en Kia EV6, en elbil som har ersatt en tidigare Tesla. På radhustaket ligger solpanel, elräkningen halverades i fjol.
Tekniken ligger alltså miljömässigt rätt. Om det även gäller kaffemaskinen – han har dragit ner till 6-7 koppar om dagen – och en airfryer som nyligen åstadkom hasselbackspotatis och entrecôte låter vi vara osagt.
Det är i varje fall en talang som Andreas Sjölander framhåller.
– Matlagning brukar jag lyckas med, säger han.
Sambon Marina är bagare och konditor så vi anar en kulinarisk knutpunkt här på Hagagatan.

En prinsesskrona i guld tronar på hedersplats i hallen. Vi hittar också andra tydliga tecken på att här bor en fyraårig tjej som nyligen var på ”Disney on ice” i Stockholm med sina föräldrar.
Stella är på förskolan i dag. Marina är på jobbet. När Yippie dyker upp följer Andreas det politiska flödet i Forum på SVT 2.
Det är lite av en vanlig arbetsdag, om det finns en sådan för kommunalråd. Den brukar börja så. Skanna nyhetsläget och kolla mejlkorgen. Den hinner han aldrig tömma helt.

Sociala medier ligger han lågt med.Twitter stoppade han 2014, inget offentligt inlägg syns på Facebook sedan 2020 och Instagramkontot är bara öppet privat.
– Du får mer uppmärksamhet för en påse svamp än för en politisk text som du lagt ner flera timmar på, summerar Andreas Sjölander.
Du är bara 42, hur länge blir du kvar som kommunalråd?
– Så länge partiet har förtroende för mig och jag själv känner inspiration. Jag tänker inte bli en inventarie.
Och sen då?
– Jag vet inte. Jag har min utbildning i grunden. På nåt sätt kanske jag hittar tillbaka till statlig förvaltning. Jag tror jag lämnar politiken i alla fall. Men man ska aldrig säga aldrig.
Inte en satsning på riksdagen?
– Vi får se. Just nu är fokus på Härnösand och att göra mitt bästa här. Så får vi se vad det leder till.

Andreas Sjölander växte upp i Björsta, centralt i Kramfors. Man kan lugnt klassa honom som socialdemokrat från barnsben.
Han grät som femåring när Olof Palme mördades, han var ung örn, pumpade nytt liv i SSU och satt rekordung i Kramfors kommunfullmäktige vid 22 år sålder. Lägg till detta bygdens historiska arv med Ådalen 31 samt två industriarbetande föräldrar på Nordhydraulic. Allt bäddade liksom.
En partipolitisk timeout togs när han pluggade statskunskap på Mittuniversitetet.

Men sen blåste det på igen, i Bryssel som politiskt sakkunnig hos EU-parlamentarikern Inger Segelström och från 2010 i Härnösand som handplockad politisk sekreterare på landstinget, följt av uppdrag i kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige, nämndordförande i landstinget, numera regionen, och så igen nu då i andra fyraårsvarvet som kommunalråd.

Det är när vi undrar över Härnösands viktigaste fråga under mandatperioden framåt som det där med storetablering dyker upp. Läs: Torsboda.
Om en satsning strax norr om Midlanda blir av räknar man från Timrå, Sundsvall och Härnösand i halvkvädna visor med 2000-2500 arbetare på plats i fabrik i ett första skede. Allt förutsätter grön el, hyfsat billig.
Med en uppräkningsfaktor 4-5 gånger i kringeffekter växer projektet till en inflyttning på mellan 10000 och 15000 invånare i området.
Andreas Sjölander talar om att vara snabbfotad och stå redo med byggklar mark. Uppåt tvåtusen nya bostäder ingår i kalkylen.
– Om SCB:s prognoser slår in kommer hela regionen att tappa invånare. Med det tappar vi skattekraft, men vi tappar även inflytande nationellt.
– Torsbodaetableringen är den game changer vi ser behövs. Och det handlar inte om om, utan om när det kommer att ske, förklarar han.
Ja, när?
– Under det kommande året så kommer nyheter att kunna kommuniceras. Det är nu fönstret är öppet. Det är en eller flera intressenter som kommer att satsa väldigt mycket pengar.
Har du träffat dem personligen?
– Jag passar på den frågan. Jag har varit med i möten.

ANDREAS SJÖLANDER

ÅLDER 42
FAMILJ Sambo Marina, bagare och konditor på Ica Maxi, dotter Stella, 4 år, går på Tullportens förskola
BOR I radhus på Hagagatan i Härnösand
GÖR Kommunstyrelsens ordförande i Härnösand
FRITID Familjen, åker gärna i väg nånstans, ”för att koppla av behöver jag komma ifrån”
KÖR Elbil Kia EV6

4 FAVORIT-POLITIKER

I VÄRLDEN Tony Blair, Labour, brittisk premiärminister

I RIKET Göran Persson (S), partiledare och statsminister, ”retorisk och handlingskraftig”

I REGIONEN Erik Lövgren (S), landstingsråd, ”fick oförtjänt mycket skit”

I KOMMUNEN Malin Svanholm (S) (lite fusk förstås, hon är kommunalråd i Kramfors), ”hon personifierar en förtroendevald som ger och får respekt”

4 FAVORIT-POLITIKER BLAND MOTSTÅNDARNA

I VÄRLDEN Angela Merkel, CDU, tysk förbundskansler
I RIKET Thorbjörn Fälldin (C), partiledare och statsminister, ”vi bodde nästan grannar”
I REGIONEN Per Wahlberg (M), landstingsråd (lite fusk igen, Wahlberg hoppade av från M till S)
I KOMMUNEN Sigge Tjärnlund (M), ”vi har haft en bra dialog”

Artikeln publicerades i Yippie 1 2023 på sidan 18