Härnösand Yippie 10 2015

I huvudet på Gunnar

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

1 april tillträdde Gunnar Holmgren som landshövding för Västernorrlands län. Sedan dess har han också sakta men säkert avslutat sitt förra jobb som ståthållare på Stockholms slott med ansvar för bland annat de kungliga slotten. Så det har varit en hektisk första tid som landshövding.

Om länsstyrelsen

Jag har jobbat i 30 år inom central statsförvaltning och haft mycket kontakt med länsstyrelserna. De har en väldigt viktig roll, framför allt när det gäller regional utveckling och att fungera som länk mellan lokalsamhället och centrala myndigheter. Vi ska vara en mellanhand och hjälpa företag, organisationer och privatpersoner i kontakterna med statliga och internationella myndigheter.
Inom Länsstyrelsen Västernorrland finns en väldigt hög kompetens. Det visar sig i de jämförelser och resultatuppföljningar som görs. Där ligger vi väldigt bra till på de flesta områden jämfört med andra länsstyrelser.

Om länets framtid

Vi har tre stora utmaningar framför oss; att öka antalet invånare, att få alla nya svenskar i arbete och att förbättra infrastrukturen. Till exempel borde det göras en rejäl satsning på en snabbjärnväg mellan Härnösand och Sundsvall, det ska inte ta mer än 20 minuter.
Jag har skissat på ett 10-punktsprogram som jag har på en liten lapp i plånboken. Där står till exempel större satsning på ny teknik såsom fiber och biodiesel. Jag vill också ha ett mer flexibelt regelverk för till exempel strandskydd. Listan utvecklas hela tiden och Yippies läsare är varmt välkomna att lämna förslag.

Om Härnösand

Det är en fantastiskt trevlig stad, jag älskar närheten till allt vatten. Det är skönt att ha nära till allting och för mig är det en underbar upplevelse att kunna gå till jobbet, det har jag inte kunnat på många år.
Jag har inte hunnit lära känna så många människor mer privat ännu, men jag har träffat politikerna och många företagsledare och upplever att det finns en bra framåtanda. Politikerna är utvecklingsinriktade och pragmatiska och försöker hitta lösningar, det är jag inte riktigt van vid från Stockholm.

Om kungahuset

Jag var ståthållare i fyra år och hade hand om allt kungligt som ägs av oss skattebetalare. Det gäller till exempel alla kungliga slott utom två, som kungafamiljen äger själva. Jag hade regelbunden kontakt med kungafamiljen och det är en familj som jobbar oerhört hårt.
Det är inte så mycket glamour som folk kanske tror. Kungen har i snitt tre aktiviteter per dag och de är också väldigt engagerade i slottens utveckling. Nu har vi ju också fått en hertig över Ångermanland, prins Nicolas. Det är väldigt roligt och gör att landskapet uppmärksammas på ett bra sätt.

Om gamla bilar

Jag har alltid älskat gamla bilar, helst från 1950- och 60-talet. Jag har inga, men jag drömmer om att köpa en röd Ford Mustang Cab från 60-talet. Det är en bild som har fastnat på näthinnan sedan jag var grabb.
Jag är gammal maskiningenjör så egentligen skulle jag nog gilla att meka också, gamla bilar har ju en teknik som går att greppa. Men då måste även tiden finnas. Om jag köper en bil inom den närmaste tiden ska jag nog vara klok nog att köpa en mer ”färdig” bil.

Gunnar Holmgren

Ålder 58
Familj Änkling, 4 barn och 2 barnbarn. Vill bli hundägare igen
Bor Residenset och en mindre lantgård mellan Stockholm och Norrtälje

Artikeln publicerades i Yippie 10 2015 på sidan 17