Härnösand Yippie 11 2015

I huvudet på Lina

Lina Norberg Juuso skriver krönikor i Sundsvalls Tidning och flera andra tidningar. Hon brinner för jämställdhet, föreningsliv, läsning och över huvud taget allt som kan stärka demokratin. Sedan ett år tillbaka bor hon med sin familj i Härnösand.

Om mamma-rollen

Jag skrev nyligen en krönika om det som blev väldigt uppmärksammad. Det började med att jag hade dåligt samvete för att jag somnade på bussen när jag pendlade till Sundsvall i stället för ”utnyttja tiden”. Idag har vi mammor så höga krav på oss själva på alla områden att vi blir som tidsmaskiner som aldrig tar oss tid att vila.
Visst är det bra att ha höga krav på sig själv, det krävs för att åstadkomma något, men inte på allting hela tiden. Vi måste tillåta oss att slappna av lite mer och inte vara så stränga mot oss själva. Och också förmedla den bilden till våra barn. Du måste inte högprestera varje sekund!

Om feminism

För mig är feminism att erkänna att det finns en patriarkal struktur i samhället, att det syns på många sätt och att det inte är OK. Jag vill att jag själv och mina barn ska bedömas som individer, inte utifrån vilket kön vi tillhör.
Nu kommer en ny generation män, som är mer jämlika och tar mer ansvar. Vi har också en feministisk regering för första gången och ett feministiskt parti. Så det går åt rätt håll på många områden i Sverige, men ändå är det väldigt mycket kvar.

Om Härnösand

Min man kommer härifrån så vi har varit här på somrarna i många år och för ett år sedan flyttade vi hit. Det är en fantastisk stad att bo i när man har barn. Det är nära till allting och här finns allt en barnfamilj behöver; badhuset, Murberget, Konsthallen, fin natur och inte minst Sambiblioteket. Det är ett helt fantastiskt ställe.
Det är förstås synd att Mittuniversitetet försvinner, men det är ändå enkelt att bo i Härnösand och studera eller jobba i Sundsvall eller någon annanstans i närheten. Jag tycker att det känns som en levande småstad där det finns en framtidstro.

Om böcker

Att läsa böcker är livsviktigt, särskilt för barn. Tyvärr är läsningen hotad idag och alla behöver vara med och pusha på. Jag började läsa högt för mina barn redan när de var nyfödda och uppmuntrar dem hela tiden nu när de kan läsa själva.
Vi måste frigöra tid för läsning, hitta bra böcker och till och med använda mutor om det behövs, så viktigt är det. Det är en demokratifråga. Den som inte läser får sämre ordförråd och svårare att ta del av nyheter och formulera åsikter. Barn måste få en daglig bokstavsdos, det är lika viktigt som att borsta tänderna!

Om brottning

Min son ville prova brottning och då ville dottern också det och nu går även jag och min man på mamma- och pappaträning i Härnösands Brottarklubb. Det har blivit en riktig familjegrej och vi tycker alla att det är jättekul.
Föreningslivet är en otroligt viktig del av demokratin, det fostrar framtidens medborgare. Det finns ett talesätt som säger att ”det krävs en by för att uppfostra barn”. Föreningslivet fungerar lite som en by i dagens samhälle. Där finns flera vuxna som engagerar sig och det är en extremt viktig arena för barn.

Lina Norberg Juuso

Ålder 35
Familj Man, en 10-årig dotter, en 8-årig son och en hund
Bor Radhus på Härnön
Gör Studerar statsvetenskap och frilansar som skribent åt bland annat Mittmedia

Artikeln publicerades i Yippie 11 2015 på sidan 15