Reportage

I huvudet på Sig-Britt

Text & foto Lars Kågström

Den sista maj går Sig-Britt Ahl i pension efter ett långt arbetsliv, oftast i chefsposition. Under åtta år var hon också kommunalråd respektive oppositionsråd för socialdemokraterna i Härnösands kommun.

Om att gå i pension

Det är med lite skräckblandad förtjusning. Förtjusning för att jag kan hitta på vad jag vill, skräck för tanken att inte ha något att göra. Men jag brukar inte ha problem med att sysselsätta mig så jag behöver nog inte vara särskilt orolig egentligen.
Jag har alltid trivts med att jobba så det blir så klart en stor omställning. Men jag tänker att jag kanske behövs för något litet uppdrag här och där även i framtiden. Jag kan också tänka mig att jobba ideellt några timmar i veckan.

Om politik

Att vara kommunpolitiker är det tuffaste man kan vara inom politiken. Man har ansvar för saker som är jätteviktiga i människors vardag, men aldrig tillräckligt med pengar att göra allt man vill. Och man ska vara redo att se sina väljare i ögonen varje dag ute på gatan. Man måste vara positiv, även när det är riktigt kämpigt.
Jag var kommunstyrelsens ordförande 2002-2006 och sedan oppositionsråd till 2010. När jag sedan klev åt sidan så gjorde jag det ordentligt. Jag vill inte lägga mig i vad mina efterträdare gör, det känns bäst så. Och jag planerar absolut ingen comeback.

Om att vara chef

Jag fick mitt första chefsjobb 1985 och sedan dess har jag nästan bara haft ledande befattningar. Jag tycker det är roligt att vara chef, att ha inflytande och kunna påverka det som händer.
En bra chef måste tycka om att vara chef och framför allt tycka om sin personal. Det är jätteviktigt att vara rättvis och att ha en bra dialog med personalen och att ta vara på goda idéer, förklara och motivera varför saker behöver göras. Men inte i evighet. En bra chef måste också våga ta och stå för sina beslut, även när de är tuffa.

Om Härnösand

Jag kom hit i oktober 1971 och trodde väl att jag skulle stanna några år. Det har snart blivit 44. Härnösand är väldigt fint och vackert och här finns fantastiska boendemiljöer. Enda nackdelen är att det ligger väl långt norrut när man ska resa.
Utvecklingen har tyvärr ibland gått åt fel håll med minskning av befolkning och arbetstillfällen. Jag tycker att det behövs ännu mer entreprenörsanda och jag tror också att vi kan utveckla besöksnäringen och även fler utbildningar. Det finns ju andra utbildningsnivåer än universitet. Till hösten har vi förhoppningsvis fem olika yrkeshögskoleutbildningar till exempel.

Om att vandra

På väg upp mot fjället Helags i Härjedalen

På väg upp mot fjället Helags i Härjedalen

Jag brukar fjällvandra i Härjedalen varje år och jag går också gärna ut i skogen här hemma, för att plocka svamp eller bara för att gå. HittaHärnösand är en lysande idé, ett jättebra sätt att komma ut.
Att vandra är en härlig kombination av naturupplevelse och att röra på sig. Men framför allt är det ett jättebra sätt att koppla av. Under en fjälltur hinner jag tänka många djupa tankar och förhoppningsvis lösa ett och annat problem.

 

 

 

 

 

Sig-Britt Ahl

Ålder 66

Familj Man, son, svärdotter och 1 barnbarn

Bor Hus på Murberget

Gör Avgående förvaltningschef på arbetslivsförvaltningen