Reportage Yippie 9 2015

Lars hemma efter räddningsinsatsen på medelhavet

Den 20 maj lämnade kustbevakningens fartyg KBV 001 Göteborgs hamn med destination Italien för att hjälpa till i flyktingkrisen på Medelhavet. Med i besättningen fanns Lars Jonsén som bor i Älandsbro och till vardags arbetar som kock på Kustbevakningen.
– Jag är otroligt stolt över insatsen. Kustbevakningen har stigit i mina ögon och det känns verkligen som att vi har gjort skillnad, säger han.

”Jag skulle göra om det vilken dag som helst, det är det mest givande jag gjort i hela mitt liv.”

Under de 22 insatser i juni och augusti som Lars var med i, räddades totalt 5 295 personer i akut sjönöd på Medelhavet. En gång var det 600 migranter på en tjugo meter lång båt.
– Man tror inte att det är sant när man ser det. Vi har haft runt 500 migranter ombord vid varje tillfälle och skicket på dem är inte direkt bra. Många har varit ute tio dagar utan mat och vatten och hade absolut inte klarat sig utan vår insats. De har ingen aning om hur stort Medelhavet är när de ger sig ut, många gånger utan bränsle så att det räcker.
Under insatserna har Lars uppgift varit att försörja alla ombord med mat vilket har varit en tuff uppgift.
– Bara för besättningen har det varit dubbelt så mycket jobb. Lägg då till 500 personer extra som det ska kokas soppa och bakas bröd till. Och värmen där nere gör en helt utpumpad!
Trots den höga arbetsbelastningen och alla tuffa räddningsaktioner är detta en sommar som Lars aldrig kommer glömma.
– Jag skulle göra om det vilken dag som helst, det är det mest givande jag gjort i hela mitt liv.

Lars Jonsén

Ålder 50
Bor Älandsbro
Familj Fru och tre vuxna barn
Gör Arbetar som kock på kustbevakningsfartyget KBV 001

Artikeln publicerades i Yippie 9 2015 på sidan 11