Reportage Yippie 8 2016

Mitt jobb: Lena Öström

Text Moa Sellgren Foto Pawel Maronski

Lena Öström – I köket på nya skolan

”Jag ville jobba till sjöss. Så jag läste till fartygskock här på Sjöbefäl för 40 år sedan. Men jag fick jobb på sjukhusköket och blev kvar i land och nu är jag alltså tillbaka på gamla Sjöbefäl. ”

Det som lockade mig till köket var att jag ville jobba till sjöss. Så jag läste till fartygskock här på Sjöbefäl för 40 år sedan. Men jag fick jobb på sjukhusköket och blev kvar i land och nu är jag alltså tillbaka på gamla Sjöbefäl. Det ska bli kul att jobba i ett helt nytt kök.

Innan jag började här jobbade jag på Landgrenskolan i många år.  Det är stor skillnad nu mot förr. När jag började kallades man för husmor och hade endast till uppgift att laga mat och diska. Nu gör jag allt från att beställa till att betala räkningar. Men det finns inget som jag vill ändra på i mitt yrke, förutom lönen. För att locka fler ungdomar till yrket så måste nog lönerna höjas.

En vanlig arbetsdag beställer jag mat, värmer maten som kommer, kokar alla tillbehör som pasta, potatis och ris och förbereder all råkost. Fastän jag börjar och avslutar arbetsdagen på samma sätt varje dag, är det ändå så olikt. Man vet aldrig vad som dyker upp. Det kan vara en lärare som har glömt att beställa någonting och då måste man försöka lösa problemet.

Det bästa med mitt jobb är att jag träffar så otroligt många barn och ungdomar. Nu har jag jobbat så länge att jag träffar barn vars föräldrar jag också haft. Dagens unga är mycket mer intresserade av vad de äter och är medvetna om att man ska äta grönsaker och klimatsmart. Förr åt de mest bara för att de var hungriga. En annan skillnad är att högstadie- och gymnasieeleverna uppför sig mer barnsligt nu för tiden, de var mer vuxna på något sätt när jag började. Annars är de sig rätt lika, förr som nu.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2016 på sidan 43