Reportage Yippie 11 2019

Ny bok på gång från Maria-Thérèse Sommar

Skribenten, fotografen och Yippie-medarbetaren Maria-Thérèse Sommar håller på att slutföra ett nytt bokmanus. Efter framgångarna med ”Pärleporten” förra året hoppas hon kunna släppa en ny spänningsroman under 2020. Arbetsnamnet är ”CODEX”.

Om ”Pärleporten” var en galen roadmovie med Asta, 83, i huvudrollen så är den nya boken en spänningsroman som utgår från ett fynd av ett märkligt föremål i ett gammalt hus Härnösand. Upptäckten kastar en privatperson rakt in i ett rafflande mysterium som leder till Rom, och som också har kopplingar till Egypten.
Finns det något släktskap mellan Pärleporten och den nya boken?
– Hackern Angel från ”Pärleporten” har en roll i den här berättelsen också, men i övrigt är det två helt fristående berättelser.
Maria-Thérèse räknar med att slutföra sitt manus före årsskiftet. Sedan återstår att redigera och gå igenom texten – och att hitta ett förlag. ”Pärleporten” gavs ut på Bonnier Bookery, men det är inte alls säkert att det blir samma den här gången.
– Det finns inget avtal om någon fortsättning efter ”Pärleporten” så jag letar förlag, men har också funderat på att ge ut den själv.
När får vi läsa ”CODEX”?
– Det beror på om något förlag nappar, men jag hoppas att den kommer ut under 2020. Det jag vet är att jag gärna vill att den här boken ges ut på papper först och e- och ljudböcker senare. Pappersupplagan som av ”Pärleporten” trycktes inte av förlaget utan det fick jag fixa helt själv, men den sålde slut snabbt nästan helt utan marknadsföring och jag tycker att det här är en typ av berättelse gör sig bäst på papper.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2019 på sidan 20