Härnösand Yippie 11 2019

Profilen: Nina Johansson

Text Jakob Tjernström Foto Pawel Maronski

När Nina Johansson jobbar är det som regel full fart hela tiden. Och någon annan hastighet är knappast att vänta i december. Då öppnar Freddes Mat pop up-kafé på Västernorrlands Museum och Nina är ansvarig.
– Vi har öppet i princip alla dagar så det kommer att bli mycket jobb, men framförallt väldigt roligt.

Nina har jobbar drygt femton år i restaurangbranschen och har jobbat på Sågverket, restaurangen på Vägnöns golfbana, Saltviksanstalten och många andra ställen. Nu blir arbetsplatsen i december Murberget.
– En vecka i början av månaden var bestämd sedan tidigare, men sedan ska jag och kollegan William Brändström sköta allt så här kommer vi att vara en hel del, säger Nina och ser sig om i lokalerna.
I mitten av november är fiket i museibyggnaden tom och kal. I början av december ska det vara pyntat och serveringen igång, och naturligtvis är det julen som sätter tonen på allt. Här ska gästerna kunna köpa julfika, dagens rätt på vardagar och även beställa julbord för grupper. Och så ska det finnas julpyssel för barnen.
Kaféet har öppet samma tider som museet.
En normal arbetsdag beskriver hon själv som ”tio timmar jobb varav man sitter ner max tjugo minuter”. Den tid som inte är arbete viks för barnens aktiviteter – och vila.
– På fritiden är jag rätt mycket soffpotatis faktiskt. Jag har ett behov av att bara ta det lugnt när jag är ledig.
December på Murberget innebär förutom jobb och kul en helt ny erfarenhet för Nina. Hon får uppleva den stora julmarknaden, som i år hålls söndagen den 15 december.
– Jag vet inte hur många gånger jag har sagt att jag ska åka upp på marknaden på Murberget – och sedan har det inte blivit av. Inte en enda gång. Men i år får jag jobba mitt i alltihop!

Nina Johansson

ÅLDER 43
FAMILJ Två barn
BOR Älandsbro
GÖR ”Ja, vad ska man kalla det? Restaurangbiträde är jag nog anställd som, men jag brukar kalla mig restaurangkonsult, haha!”

Artikeln publicerades i Yippie 11 2019 på sidan 11