Reportage Yippie 8 2021

Ramvik i våra hjärtan

Text Olof Wigren Foto Anders Eliasson

Att Ramvik uppmärksammas på Sverigekartan kan till stor del tillskrivas Thorbjörn Fälldin. Och visst var han en färgstark profil men det finns fler intressanta personer på orten. Yippie gjorde en dagsutflykt i solen för att få sig några profiler till livs.
Men vi började givetvis vid jordbruksfastigheten i Ås.

För 55 år sedan köpte de jordbruksfastigheten i Ås, Ramvik.
Solveig Fälldin bor kvar här än men hennes man Thorbjörn, legendarisk statsminister och mångårig partiledare för Centern, dog för fem år sedan.

Det blir ett samtal om förr och nu – och om minnen.
– När vi flyttade hit 1956 såg det väldigt annorlunda ut, säger Solveig.
– Då var det bara ett rum och kök, en hall och en veranda. Huset var i stort behov av renovering men det dröjde sju, åtta år för att vi skulle ha råd till det. Vi fick vänta innan vi kunde se till att få fler rum.
På 1950–talet var det gott om småbrukare i bygden.
– Folk hade sju–åtta kor och en ladugård. Det gick att klara sig på det och det man odlade. Numera är det bara stordrift som bär sig och det är synd.
Solveig och Thorbjörn valde dock att satsa på får.
– Vi trodde att de skulle vara lättsammare än kor, men det är väl tveksamt, skrattar hon.

Familjen utökades med tre barn och Thorbjörn blev alltmer politiskt engagerad. Både han och Solveig var intresserade av andra kulturer och av att lära känna människor med olika bakgrund och erfarenheter.
Under 1960–talet kom regelbundet gäster hem till dem. Människor från andra länder.
– Sommaren 1966 hade vi en amerikansk kille här under sommarlovet. Han var universitets­studerande och ville se hur vi levde på landet.
– Sedan hade vi julgäster under flera år. Det var ungdomar från utvecklingsländer i Afrika och Asien som bodde hos oss och det var SLU, Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund, som stod bakom. Jag minns särskilt en kille från Zambia, som var väldigt trevlig och intresserad av att lära sig om Sverige.
Hans hette Alexander Chikwanda och gick på Lunds universitet.
– Vi kom att hålla kontakt med varandra efter hans besök hos oss och vår relation består än idag. Alexander blev sedermera finansminister i Zambia, berättar Solveig.
Andra julgäster kom bland annat från Pakistan, Liberia och Kenya.
– Det var berikande att lära känna dem och att få bidra till att de inte satt ensamma på sina studentrum under jul och nyår.

På köksbordet ligger en bunt svartvita bilder som tillkommit genom åren. ”De ska gås igenom och sorteras, men det tar sin tid, man stannar lätt vid fina minnen.”

Under två perioder – 1976–1978 och 1978–1982 – var Thorbjörn Fälldin landets statsminister.
Han blev den förste, borgerlige statsministern efter 44 år av socialdemokratiskt styre. Därmed var Solveig Fälldin rikets tredje dam, efter drottningen och talmannens fru.
Men livet på gården gick vidare ungefär som vanligt. Även om många celebra män och kvinnor skulle komma att sitta vid köksbordet i Ås.
Trots att det är länge sedan som Thorbjörn Fälldin ledde landets regering och fem år sedan han dog, dyker hans namn ofta upp i olika sammanhang.
– Det kanske är för att han var lite annorlunda jämfört med andra politiker, säger Solveig. Han kunde referera till vardagen på landsbygden, hur beslut skulle påverka landsbygdens människor och hans vänner.
Hon ler:
– Härom veckan fick jag en skiva från en musikgrupp i Härnösand, Jonke och Drängen, där en av låtarna handlade om Thorbjörn. Det var fint. Det gjorde mig lika överraskad som glad.
Vad tror du att Thorbjörn hade sagt om den politiske scenen idag, om han levt?
– Jaa du… han var inte mycket för att kritisera andra utan han var generös av sig och det saknas ju numera. Han visade stor uppskattning för Annie (Löf, Centerns nuvarande partiledare – vår anm.) och han gillade även Stefan Löfven, trots att han inte är centerpartist. Jag tror att han ogillat det hat som riktas mot enskilda politiker och de hårda utspel som görs. Han var själv inte sådan och han hade nog tyckt att det inte lett till någonting positivt att klimatet är så hårt.
I år är det 100 år sedan Ramviks IF bildades och 65 år sedan som Thorbjörn, som föreningens ordförande, invigde fotbollsplanen Torsvalla. Thorbjörn spelade själv fotboll, era barn har också gjort det samt barnbarn och barnbarnsbarn. Fyra generationer alltså. Hur viktigt tror du att Ramviks IF är för bygden?
– Den är jätteviktig för sammanhållningen och för att erbjuda meningsfull fritidssysselsättning. Mycket har förändrats i samhället men att Ramviks IF finns kvar och bedriver sin verksamhet är viktigt.
– När skolan i Hälledal byggdes 1971 skulle den ha en gymnastikhall och Thorbjörn och några av de yngre ville att den skulle ha mått för att det skulle kunna spelas handboll i den. Det var inte lätt att övertyga de lite äldre men det blev så till sist och det var Thorbjörn väldigt stolt över. Hallen har varit värdefull för att ha någonting meningsfullt att göra på vintern. Ramviks IF har en handbollssektion och många duktiga ungdomar har genom åren gått vidare till föreningar högre upp i seriesystemen.

Solveig Fälldin

Ålder 86 år.
Bor Ås, Ramvik.
Familj Tre barn, åtta barnbarn och elva barnbarnsbarn.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2021 på sidan 38