Reportage Yippie 8 2021

Ramvik: Klurigheter ligger Tomas nära

Text Olof Wigren Foto Anders Eliasson

I drygt 30 år har Tomas Skimutis skapat och visat upp sin konst i Ramvik. Huset han huserar i är från 1908 och var förut en gammal diversehandel – J. Timans hette den – och galleriet vid sidan av det är döpt till Nya Magasinet.
Här leker Tomas fram sina ofta tekniskt innovativa klurigheter.

Han hade till en början en konstnärsverkstad tillsammans med två kolleger i Uppsala. Den gick under namnet Trätrojkan. Men kamraterna valde att flyttade ännu längre norrut och startade Ishotellet i Jukkasjärvi.
Själv valde Tomas Ramvik mycket på grund av sin hustru. Hon fick nämligen jobb på Nordviksskolan. Och så var det ju själva huset. Det kändes som fullt av möjligheter.

Tomas Skimutis må ha passerat 70 år med råge men barnasinnet är i högsta grad bevarat. Det, nyfikenheten på att testa nya tekniska lösningar, känslan för träsnideri och förmågan att ständigt variera sig har resulterat i otaliga konstverk, små som stora, med en enastående underfundighet.

Ett verk av Tomas Skimutis har alltid inslag av rörelse. Han klurar hela tiden ut hur han kan kombinera trä med hjul, ljus och med eller utan elektricitet. Och aldrig att han upprepar sig. Det får gärna ta tid, men det ska alltid bli någonting tidigare oprövat. Han får inte fastna.
Och ännu så länge har Tomas Skimutis inte fastnat i någonting. Mekaniken i hans skapelser bidrar starkt till det.
Ett besök i Nya Magasinet är att kliva in i en värld av det charmiga, oväntade och ­barnsligt underbara. Det är Tomas Skimutis värld.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2021 på sidan 40