Reportage Yippie 8 2021

Ramvik: Arnold har levt ett bilrikt liv

Text Olof Wigren Foto Anders Eliasson

Att Ramvik uppmärksammas på Sverigekartan kan till stor del tillskrivas Thorbjörn Fälldin. Och visst var han en färgstark profil men det finns fler intressanta personer på orten. Yippie gjorde en dagsutflykt i solen för att få sig några profiler till livs.

Arnold Sundström grundade 1971 Sundströms Bil i Kramfors. Numera ägnar han sig mest åt sitt bilmuseum med café, som är mycket välbesökt.

Med vacker utsikt över Ångermanälven, har Arnold byggt upp en imponerande samling av små och stora bilar.
Själva gården har gått i arv i tolv generationer på Arnolds hustrus sida. Hjärtat i museet är den gamla ladugården. Här hittar man tio olika avdelningar, däribland ett bibliotek och nyckelrum med 5 000 nyckelringar från hela världen, en matbod och Gödselstacken med musik och kuriosa. Allt är resultatet av ett långt samlande av bilrelaterade objekt.

Hans egen bana inom bilbranschen inleddes som lärling på Skogs Motorverkstad som 16-åring. En liten modell av den finns på museet, med Esso–bensinpumpar utanför.
Sedan började han sälja Volkswagen och i början av 70–talet startade han eget i Kramfors. Företaget sålde och servade både BMW, Honda, Lada och Mitsubishi.
Men nu är det Kia som gäller och sonen Fredrik har utvecklat Sundströms Bil till en av landets framgångsrikaste återförsäljare av det sydkoreanska märket.
Arnold klev av som ansvarig för bilfirman 2005 och fick då mer tid till sin favoritsysselsättning – att pyssla i sitt museum.
Ett museum som innehåller en riktig dyrgrip.

Sportbilsklassikern Jaguar E-Type Serie II från 1969 glänser i ett tornliknande rum ovanpå en gammal potatiskällare.
Den har en sexcylindersmotor på 208 hk, tillverkades i 72 000 exemplar under åren 1961 till 1974 och har utsetts till världens vackraste sportbilsmodell.

Som av en slump, eller tanke, finns det nu tre bilmuséer: Ådalens veteranbilsmuseum i Lunde, Arnolds Automobilcafé i Ramvik och Härnösands Bilmuseum inom radie av 4–5 mil. Det är något som lär locka Sveriges alla bilälskare till Höga Kusten – och alldeles särskilt till Ramvik.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2021 på sidan 41