Härnösand Yippie 6 2015

The Royal family

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

När Katarina Jonsson och hennes döttrar Birgitta och Jenny nu tar över Hotel Royal är det som att de kommer hem. Katarinas mormor ägde hotellet i början av 1940-talet och under flera decennier från slutet av 1970-talet var det idel släktingar som drev det.
– Vi har väldigt många minnen härifrån och det är som ett extra ansvar att nu få ansvaret! Men det känns inte betungande utan bara roligt!

”När vi var små bodde mormor i en av lägenheterna högst upp
och vi sov ofta över. Det är många roliga minnen.”

Hotel Royal

Hotel Royal

Katarina Jonsson rör sig hemtamt på Hotel Royal. Hon var den första som anställdes som servitris här 1991, när restaurangen på gården var nyöppnad. Där jobbade hon sedan ända tills hotellet såldes och hon flyttade över till Hamnkrogen. Även döttrarna Birgitta och Jenny kan de flesta skrymslen och vrår.
– När vi var små bodde mormor i en av lägenheterna högst upp och vi sov ofta över. Det är många roliga minnen.
Men släkthistorien börjar tidigare än så och nu gäller det att hänga med. Först var det Katarinas mormor Karin Ekholm som ägde hotellet något eller några år i början av 1940-talet. Sedan var det andra ägare innan Katarinas morbror och moster, Bengt och Anna-Lena Ekholm tog över i slutet av 1970-talet. Drygt tio år senare kom Katarinas mamma Gunilla och bror Fredrik Zackrisson in som delägare, liksom hennes kusin Anna-Karin med maken Mikael Tallbacka. På slutet var paret Tallbacka ensamma ägare innan hotellet såldes 2008.
Och nu, efter sju år i annan regi är det alltså åter i släktens ägo. Trots att Katarina har jobbat 32 år i branschen är hon nybörjare som företagare.
– Ja, det är ett stort steg, men jag har haft ganska mycket ansvar i mitt jobb tidigare så det ska nog gå bra. Det är mycket att lära sig, men det känns bara roligt.

”ÅK OCH FRÅGA. NU KÖPER VI ROYAL!”

Tankarna på att driva eget har funnits några år. Samtidigt har hon sett hur gamla Royal har sett mer och mer stängt ut. Den utlösande faktorn var när dottern Birgitta kände att den utbildning hon då gick inte var något för henne och sa till sin mamma: ”Åk och fråga! Nu köper vi Royal!”
Sagt och gjort och tajmingen var perfekt. Det planerade flyktingboende som var på gång på Royal hade runnit ut i sanden och ägaren hade precis anlitat en mäklare för att sälja. Tre månader senare var köpet klart.
– Alla säger att det var ovanligt fort. Jag tycker att det tog jättelång tid, säger Katarina, som är otålig att komma igång.

De nya ägarna kommer enbart att driva hotellet, medan restaurangen får fungera som frukostmatsal och ska hyras ut som festlokal.
– Men på sikt kanske vi arrenderar ut den.
Själva hotellet ska de sakta men säkert fräscha upp, men det får ta den tid det tar.
– Vi tar rum för rum och ser vad vi vill göra och tar det viktigaste först. Man kan göra mycket med små medel, säger Birgitta.
– Men först måste vi få igång verksamheten och intäkterna, säger Katarina.
Både Birgitta och Jenny räknar med att vid behov kunna jobba extra på sina gamla jobb.
– Men målet är att vi ska klara oss alla tre på det här. Vi kommer att jobba stenhårt för det.
Att de köpte just det gamla släkthotellet Royal är inte bara känslomässigt roligt, det har också varit en stor fördel att kunna bolla saker med de gamla ägarna, framför allt Anna-Karin och Micke Tallbacka och Bengt Ekholm.
– Vi har fått många tips och goda råd. De vet också det mesta om huset, hur rören går och vilka hantverkare som har anlitats.

Hotellet rymmer 24 rum, en svit och två lägenheter för långtidsuthyrning. I den ena av lägenheterna ska dock Jenny bo, precis som flera av de tidigare ägarna/släktingarna gjort.
– Det är bra att det finns någon på plats i huset. Jag får vara lite allt-i-allo, säger Jenny.
Birgitta ska ta ansvaret för ekonomi och administration och Katarina blir hotellchef, efter 32 år som anställd i restaurangbranschen.
– Det är skönt, men kommer nog att kännas konstigt också efter så många år. Jag får väl göra något gästspel någon gång. Det kan vara roligt!

Katarina Jonsson

Katarina Jonsson
Ålder 49
Familj Man och fyra döttrar
Bor Hus i Älandsbro

Birgitta Jonsson

Birgitta Jonsson
Ålder 25
Familj Sambo och två bonusbarn
Bor Hus på Klefbomsvägen

Jenny Jonsson

Jenny Jonsson
Ålder 22
Bor Lägenhet på Hotel Royal

 

Övriga personer som nämns i texten:

Karin Ekholm Katarinas mormor som ägde Hotel Royal några år på 1940-talet. Hon och hennes man Måns drev sedan Stadshotellet i Kramfors och Turisthotellet i Näsåker

Bengt och Anna-Lena Ekholm Katarinas morbror och moster. Tog över Hotel Royal i slutet av 1970-talet och drev det i många år. Drev senare Ekholms Bed & Breakfast

Gunilla Zackrisson Katarinas mamma. Drev Frimurarhotellet och var delägare i Hotel Royal några år.

Fredrik Zackrisson Katarinas bror. Kock och delägare i Hotel Royal några år.

Anna-Karin och Mikael Tallbacka Anna-Karin är Katarinas kusin. Paret Tallbacka kom in som delägare i Hotel Royal och blev sedan ensamma ägare. Har också drivit Hamnkrogen, Portalen, Hotel City m m

Artikeln publicerades i Yippie 6 2015 på sidan 32