Reportage Yippie 10 2016

Veterinär med särskilt uppdrag

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Veterinären Ylva Persson har en viktig uppgift – att jobba mot onödig användning av antibiotika och därmed bromsa spridningen av resistenta bakterier. Hon gör det inte bara från kontoret i Uppsala utan även från hemmet i Härnösand och på resor till forskningsprojekt och seminarier runt om i världen.
– Det fungerar jättebra att ha basen här i Härnösand, säger hon.

Ylva Persson tar emot i 50-talslägenheten, som faktiskt är ett av hennes barndomshem. Hon och familjen tog över den när hennes föräldrar ville flytta till mindre. Och den passar dem perfekt.
– Vi är intresserade av byggnadsvård och 50-talsdesign och här är det mesta bevarat.
Lägenheten är också hennes arbetsplats. Ylva är biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala och har sitt kontor där. Men en vanlig vecka jobbar hon bara tre dagar i Uppsala och resterande två hemifrån.
– Jag har en väldigt förstående arbetsgivare och ett fritt och flexibelt arbete. Med Skype och annan modern teknik kan man verkligen sköta jättemycket härifrån.

”Antibiotika är en fantastisk medicin som vi måste vara rädda om.”

Men det finns ovanliga veckor i Ylvas liv också. Då är hon till exempel i Rwanda, Bangladesh, Holland eller någon annanstans i världen. Kor och andra idisslande djur är hennes område, liksom antibiotika. Halva sin tid är hon inhyrd som bland annat antibiotikaansvarig på organisationen Växa Sverige (före detta Svensk Mjölk).
Att stoppa all onödig användning av antibiotika och bromsa spridningen av resistenta bakterier är livsviktigt.
– Antibiotika är en fantastisk medicin som vi måste vara rädda om. Förlorar vi den kampen är vi tillbaka till tiden innan penicillinet fanns. Då kan vi inte behandla sjuka djur vilket leder till både sämre djurvälfärd och ekonomiska smällar för lantbrukare.

Sverige är en av föregångarna när det gäller att minska användningen. Till exempel var vi först i världen med att förbjuda tillväxtantibiotika till friska djur.
– Här hemma kan jag känna mig optimistisk och hoppfull. Men när jag kommer till Indien blir jag pessimistisk. De har flera antibiotikatillverkare med bristfällig rening så floderna formligen badar i antibiotika. Det gör att både djur och människor får i sig det och utvecklingen av resistenta bakterier bara fortsätter öka.
Ylva har alltid varit djur- och naturintresserad och började läsa till veterinär 1991. Tanken var att bli hästveterinär, men vid den första ladugårdspraktiken på en mjölkgård i Ulvvik föll hon pladask för korna i stället.
– Det är både behagliga och intressanta djur. Dessutom är lantbrukare bland de finaste yrkesgrupper som finns.
När hon sökte jobbet på Statens Veterinärmedicinska anstalt hade hon precis flyttat hem till Härnösand och var tydlig med att hon tänkte bo kvar. Ändå fick hon jobbet.
– Det var många sökande så jag är jätteglad att de valde att satsa på mig. Det visar att man kan bo här, men ha en karriär någon annanstans.

Själva pendlandet fungerar bra, förutom att hon saknar det älskade morgontåget klockan 5.12. Fortfarande kan hon komma tidigt till Uppsala, men med ett onödigt byte i Sundsvall. Som kvinna får hon ofta frågan hur det fungerar med barn och familj när man långpendlar.
– Den frågan tror jag inte att en pendlande man ens får. Men det går jättebra, det gäller bara att ha disciplin så att de där bortadagarna inte blir fler än tänkt. Och när jag är hemma är jag mer närvarande än om jag hade haft ett vanligt jobb.
Familjen försöker också lägga semestrar i anknytning till Ylvas resor. När du läser det här är hon till exempel i Kenya för att handleda ett forskningsprojekt om juverhälsan hos nomadernas kameler. Därefter ansluter familjen för en höstlovssemester.
– När barnen var mindre undrade de varför vi åkte till så konstiga ställen och inte till charterorter som alla andra.

Ylva Persson

Ålder 44
Familj Man och två döttrar
Bor Lägenhet på Norrstan
Gör Biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, expert på antibiotika, juverhälsa och kalvsjukdomar på organisationen Växa Sverige (före detta Svensk Mjölk)

Artikeln publicerades i Yippie 10 2016 på sidan 36