Sport & fritid Yippie 6-7 2016

Flugornas herrar

Text Joel Lindström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Flugfiske är en konst som blir allt populärare. Yippie hängde med barndomskompisarna Nisse, Mikael och Markus till Gådeån.

Det är onsdagkväll och det blåser utav bara tusan i Gådeåby. På parkeringen nere vid Gådeån öppnar Nisse Johansson, Mikael Nilsson och Markus Öberg bagageluckorna och tar ut sin fiskeutrustning. För dem är det en helt vanlig dag.
– Detta är ett av de vackraste platserna att fiska på i hela Härnösand, säger Mikael.
– Det är nära från stan hit, men en annan sak som är kul med det här vattnet är att Helgums och Gådeååns fiskevårdsområde håller på att restaurera upp det för att förbätta förutsättningarna för framallt havsöringen och dess reproduktion.
Vi går ned längs den korta grusstigen mot ån. Träden kastas brutalt åt sidorna eftersom vinden vägrar avta. Men väl nere vid ån är det som om vi blir skyddade.
– Det är som en bunker här nere, man är skyddad från vinden, säger Nisse och gör några kast med sitt spö.
De tre killarna är kompisar sedan länge tillbaka. När de var yngre spelade de hockey tillsammans och sedan dess har de hållit kontakt. Mikael fick sitt första flugspö vid sex års ålder och Nisse när han var tolv.
Det var dock för cirka sex år sedan som de började fiska tillsammans och sedan dess har mycket tid spenderats vid vattnet. För två år sedan hakade även Markus på.
– Det var väldigt bra att ha er eftersom ni hade mer erfarenhet, säger han.
Markus fastnade direkt för flugfisket.
– Det är lite mer sport i flugfiske jämfört med annan typ av fiske, säger han och får medhåll av de andra.
– I flugfiske är det en helt annan känsla och mer naturnära, säger Nisse och gör ett kast ut i Gådeån.

Flugfisket skiljer sig från andra typer av sportfiske genom att det är själva linan som utgör tyngden, istället för exempelvis ett drag som i spinnfiske. Flugorna, som är själva ”draget” väger nästan ingenting. Kasttekniken blir speciell och bakom ett riktigt bra kast ligger mycket träning. Det är vackert att se på.
En annan konst är att binda rätt fluga.
Idag har de bestämt sig att köra med så kallade streamers. Det är flugor som ska imitera fisk. Det finns också flugor som är gjorda för att imitera insekter som knott och liknande. En sådan så kallad torrfluga stannar på ytan och fisken går upp och tar den.
– En streamer går ned under ytan och lämpar sig bäst för att fiska havsöring. Olika flugor funkar på olika sätt vid olika typer av fiske, berättar Nisse.
När det kommer till bindning av flugor är det Nisse som har nördat in sig mest. Han binder sina egna flugor medan de andra killarna köper färdiga.
– Det är väl en hobby i hobbyn kan man säga.
– Vi är mer lata, säger Markus.
– Men visst är det det ultimata att binda sin egen fluga och fånga fisk med den.

De tre vännerna brukar träffas så ofta de kan för att fiska tillsammans. Förutom här vid Gådeån så fiskar de även i närheten av Sundsvall, där två av dem arbetar.
– Vi fiskar så ofta vi kan, berättar Mikael och Nisse fyller i.
– Minst två fiskepass i veckan brukar det bli. På helgerna brukar det bli att vi träffas och fiskar hela dagarna.
Nu har de också startat en Instagramsida, Hernö Fly
(@hernofly). Där delar de med sig av bilder från sina fisketurer runt om i Sverige. Bland annat finns bilder från deras resa till fjällen ifjol. I år blir det en repris på den.
– Vi hade en idé om att göra en resa tillsammans och började planera på våren. Vi bestämde oss för att boka en helikopter som släppte av oss mitt i ingenstans. Nu har vi bestämt oss för att det ska bli en tradition varje år i slutet av juli och början på augusti, berättar Mikael.
– Det är verkligen något att se fram emot. Det är helt enkelt något av det bästa jag har gjort i fiskeväg. Det är bara att lämna mobilen hemma, för det finns ändå ingen täckning.

”Det är ju så med fiske, ibland får man hur mycket fisk som helst och ibland får man ingenting. Det är en del av hela grejen, det hade inte varit kul om man fick fisk hela tiden heller”

Det är till allra största delen catch and release som gäller. Det innebär att de fångar fisken, tar upp den och lossar kroken och släpper sedan tillbaka den i vattnet.
– Det är för fiskens skull och handlar om hållbart fiske, berättar Mikael.
– Det är ju fisket som är kul, att lyckas överlista fisken. Jag tror att det blir allt vanligare hos den yngre generationen med mer miljötänk bland annat.
Nisse håller med.
– Det har väl hänt någon gång att vi tagit upp en fisk men till allra största delen släpper vi tillbaka dem. Om man vill ta upp fisken så handlar det om att ta upp rätt fisk. Exempelvis är det viktigt att man tänker på att värna om de stora fiskarna, som har bra gener och är viktiga för fortplantningen.
Just den här dagen blir det ingen fisk men det är ingenting som Nisse, Markus och Mikael grämer sig över.
– Det är ju så med fiske, ibland får man hur mycket fisk som helst och ibland får man ingenting. Det är en del av hela grejen, det hade inte varit kul om man fick fisk hela tiden heller, säger Nisse och får medhåll av Mikael.
– Sedan är det ju så att fisket bara är femtio procent av upplevelsen. Det handlar också om att få en riktigt härlig naturupplevelse tillsammans med kompisarna. Det är riktigt häftigt att flugfiska när förhållandena är rätt. Det blir lite som ett beroende.

3 tips till dig som vill börja med flugfiske

1. Gå en kastkurs direkt. Det blir roligare om man kan grunderna. Annars kan det bli frustrerarande när man inte får ut linan och flugan ordentligt. Dessutom kan det vara svårt att lära om, om man har gjort fel i flera år.

2. Köp en schysst utrustning. Det behöver inte vara det allra dyraste, men inte det billigaste heller för den delen. Det finns en stor begagnatmarknad, kolla något av alla fiskeforum på nätet. Dessutom finns Fiskebiten i Härnösand som kan ge bra tips.

3. Fiska! Var ute och träna mycket och glöm inte att njuta. Ha bra sällskap med dig på fisketuren!

Detta är flugfiske

Flugfiske är en typ av sportfiske där fiskefluga används som bete. Tanken är att flugan ska imitera fiskens naturliga föda som exempelvis en insekt eller en fisk. Det som skiljer fisket mot vanligt spinnfiske eller haspelfiske är att det i flugfiske är själva linan som utgör kastvikten. Flugfisket innebär en speciell kastteknik som är lite mer avancerad än de övriga fiskemetoderna. Därför krävs det mycket träning för att lära sig kasttekniken.
Flugfiske kan man göra i både strömmande vatten och insjöar, men de senaste åren har det blivit allt vanligare med flugfiske i havet. De vanligaste fiskarna att fiska med fluga är harr, öring, lax, men också gädda.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2016 på sidan 74