Sport & fritid Yippie 12 2016

Härnösandkille i USA:s VM-lag

Text Jens Näsman Foto Patrik Karlsson

Han har spelat i det svenska U15, P17, P19- och U23-landslaget. När senior-VM avgörs i Sandviken/Gävle i slutet av januari får härnösandskillen Alexander Zitouni en ny landslagschans – men i USA:s dress.
– Det var på gång redan ifjol, men då stöp det på byråkrati, förklarar 24-åringen.

Alexander Zitouni är född i San Fransisco i USA, har en svensk mamma, fransk pappa och en algerisk farfar.
– Jag har alltid haft dubbla medborgarskap, men det amerikanska har emellanåt inte varit uppdaterat. Därför sprack planerna på att spela VM för USA i Ryssland förra året, men nu har jag allt i ordning, berättar Alexander när vi når honom i Vänersborg där han spelat elitseriebandy sedan hösten 2010.
IFK Vänersborg inledde den här säsongen strålande och var i serieledning efter sex omgångar. Nu när ytterligare sju har spelats har lagets fallit ned till en sjundeplats.
– Vi siktar förstås på att ta oss till slutspel.
I nuläget har vi två poäng upp till en fjärdeplats där man får en extra hemmamatch i kvartsfinalen, det ska vi greja, klargör Zitouni.
Innan slutspelsplatserna ska fördelas ut väntar en VM-turnering i Sandviken/Gävle 29 januari till 5 februari.
– Det ska förstås bli fantastiskt kul att spela, speciellt eftersom vi i USA inte kommer att ha någon som helst press på oss.
Finns det någon känd amerikansk bandyspelare att ”luta sig emot”?
– Nej, de räknar nog med att jag skall bidra med en hel del, säger mittfältaren Alexander och skrattar.
I VM-turneringen kommer han bland annat att få möta kompisen i klubblaget, det ryska underbarnet Sergei Lomanov Jr. USA möter Tyskland i öppningsmatchen den 30 januari.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2016 på sidan 58