Sport & fritid Yippie 2 2023

Härnösands CK firar 75 år

Text Olof Wigren

CYKEL 75–årsjubilerande Härnösands CK är klubben som samlat 195 mästerskapsmedaljer i OS, VM, nordiska mästerskap och svenska mästerskap.

För närvarande är det mesta inriktat på bredd– och motionsverksamhet och att tillsammans med Härnösands kommun utveckla cykelleder. Nya, unga, idérika ledare ger också de gamla trotjänarna gott hopp om en fin framtid.
– Vi brukar tala om oss som den lilla föreningen med de stora framgångarna. Men i klubbens DNA finns också att det viktigaste inte är medaljer utan att glädjas åt varje framgång, liten som stor, säger Ola Thelberg.

Idag är han hedersordförande men under 16 år var han ordförande. Han hör till den andra generationen Thelberg som bidragit till att sätta sin prägel på HCK. Hans ena bror Anders var elitcyklist och han far, den legendariske Sven–Olof ”Bubben” Thelberg, var en av klubbens grundare.

Nuvarande ordföranden Anders ”Nysa” Nyström är också en trotjänare som varit engagerad som ledare i årtionden.
– Jag är uppvuxen i stan men jobbade en period i Kiruna innan jag återvände på 90–talet och var med om att sätta fart på ungdomsverksamheten.
OIa Thelberg:
– Då blev vi en stormakt på ungdomssidan och hela Cykel–Sverige frågade sig hur en liten klubb i en så liten stad som Härnösand kunde få fram så många unga, begåvade cyklister. ”Nysa” fick cykel att bli ”inne” bland unga.
Lite senare var HCK en av de drivande klubbarna bakom att få in mountainbike, MTB, i Svenska Cykelförbundet.

–Vi hade sett hur bandyn gjort bort sig när den inte insåg innebandyns potential. Cykeln fick inte göra samma misstag med MTB, som snabbt växte sig populär. Sedan kom Emma Johansson–perioden och med den ett nytt uppsving för klubben.
– Emma blev proffs efter att hon varit hos oss men har många gånger ställt upp som föreläsare och mentor för ungdomar., säger Ola Thelberg.
Den senaste framgångsvågen för HCK skedde när bröderna Edvin, Vilgot och Axel Lindh kom fram som stora MTB–talanger för tio–femton år sedan. Vilgot avled tragiskt i oktober förra året.
Bröderna lämnade HCK när de behövde komma till en klubb med större resurser för deras utveckling.
Cykelkulturen är fortsatt stark i Härnösand men HCK är för närvarande en klubb utan elitåkare. Däremot har både nybörjar– och ungdomsverksamhet och veteranverksamhet.
– Bredden är vår styrka, säger Anders Nyström.

Han är en pigg 75–åring som deltar bland veteranerna som arrangerar cykelturer med fikapauser flera gånger i veckan under säsong.
– Veterangänget är stort och bland dem har vi många av våra 127 medlemmar.
Det är Fredrik Bergman som tillsammans med Mikael Öström leder cykelskolan för 10–13–åringar som startar den 2 maj.
– På senare år har vi också varit delaktiga i att utveckla cykelleder i stan, tillsammans med Härnösands kommun och Härnö Outdoor Lodge, säger Ola Thelberg.

FAKTA

Historiska fakta om Härnösands CK

MEDALJERNA
Emma Johansson från Sollefteå är den mest framgångsrika av cyklisterna som tävlat för Härnösands CK. På hennes meritlista finns två OS–silver, två VM–silver och tre VM–brons.
Sven Hamrin ingick tillsammans med de legendariska bröderna Fåglum med i det svenska lagtempolaget som tog brons i OS 1964.

VOSVELD
Christina Vosveld dök upp på en träning med HCK på 80–talet med en gammal cykel och gympadojjor och körde ifrån de flesta.

BINGOHALLEN
HCK:s intäkter från en bingohall gav klubben en stark ekonomi som på 80–talet ledde till en elitsatsning. Utöver egna talanger som Anders Thelberg, Peter Bellander och Kenneth Gustafsson värvades stjärnorna Kjell Hedman och Bengt Asplund. Det resulterade i ett gäng SM–medaljer.

MEKANIKER
En av Sveriges främsta cykelmekaniker genom tiderna är Eije Lundqvist, som förutom att vara i stort sett oumbärlig för HCK under många år även jobbade för landslaget i fyra VM och i OS i Sydkorea 1988.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2023 på sidan 51