Sport & fritid Yippie 8 2021

Jag & min bil: Josefin Högström

Text & foto Anders Eliasson

”Jag har alltid gillat fyrkantiga bilar”

Josefins bil är blank och fin. Pedantskött och i topptrim,
och den har varit hennes sen hon var 16 år. Josefin Högström-Norman är idag 19 år och hennes Volvo 244 av årsmodell 1988 har aldrig varit så snygg som nu!

– Den var röd när jag köpte den i Sollefteå. Förre ägaren ville ha 7 500 kronor för den, men jag prutade ner den till 5 000. Sedan dess har jag fixat med den, berättar Josefin.
Det var när Josefin började slipa rost och prövade att bättra på den röda lacken hon insåg att det inte skulle bli som hon hade tänkt sig. Så då plockade hon ut all inredning och slipade invändigt, i bagageutrymmet och i motorutrymmet, grundade och lackade om bilen invändigt själv. Svart blir snyggt tänkte hon. Och visst blev det!
– Jag putsade upp lister, lås och backspeglar, lagade rosthål och stod ett halvår i garaget och slipade, men det var kul. Själva utsidan ville jag inte lacka själv, så den fick Leffes Lack ta hand om. Förra våren i maj stod den klar.

Hon har fått tips av sin pappa som visat henne hur man ska göra, och Josefin har tittat på många Youtubefilmer som visar hur man gör. Kamremsbyte fixar hon själv, packningar och kylaren har hon bytt ut likaså, och inredningen går i hennes stil.
– Det är viktigt med bra ljud, så jag har monterat in många högtalare. Fyra på 6×9 tum i hatthyllan och dubbla basar på 12 tum fast monterade bakom sätena och två 5,25 tums i dörrarna fram skapar det perfekta ljudet. Två slutsteg matar på ett rejält tryck i musiken.
Och vad strömmar ut som mest då?
– Dansband! Sven Ingvars, Vikingarna, Kikki Danielsson och Arvingarna har jag på min Spotify som passar i Ingegerd.
Ingegerd?
– Hon heter så min bil. Min mormor kallade min mamma så, bara för att retas. (Hon heter Siv.) Så min bil fick det namnet.
Hur ofta är du ute med Ingegerd då?
– Hon har gått 26  000 mil sedan 1988 och jag kör henne varje dag under sommarhalvåret fram till dess att vägarna saltas, då får hon vintervila. Det blir en tank i veckan ungefär. Så det är nog rätt mycket.
Om jag bjuder 50 000 kronor, vad svarar du då?
– Jag nobbar! Jag är ju kär i bilen, så hon får vara min ett tag till.
Hennes bil väcker uppmärksamhet i all sin enkelhet, och inte bara folk beundrar hennes välpolerade bil, vid fotograferingen ute vid Sälsten kommer en nybadad hund lystrande till namnet Viktor och vill vara med på bilden.

Josefin Högström

Ålder: 19 år.
Familj: Föräldrar och en bror
Bor: På Baldershage.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2021 på sidan 14