Näringsliv Yippie 3 2016

Mys gym

Text Joel Lindström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

My Ekman har drivit StarGym i Pingstkyrkans tidigare församlingslokaler på Storgatan i snart två år. Nu byter hon namn till Träningstemplet, ett namn som helt klart passar lokalen.  
– Det är perfekt för oss. Det namnet har jag velat ha sedan start, säger hon.

”Jag gifte mig här, och döpte mina två barn här. Från början kändes det lite märkligt att träna här, men nu trivs jag jättebra.” -Jennifer Jonsson

Några meter rakt fram efter ingången från Storgatan öppnar en stor kyrkosal upp sig. Ett steg över tröskeln och det är oundvikligt att inte titta upp och förundras över det höga taket. Dagtid behövs inga lampor här. De stora, avlånga fönstren släpper in tillräckligt med solljus för att lysa upp den 200 kvadratmeter stora salen som Pingstkyrkan tidigare huserat i.
På en av trampmaskinerna längst bak i rummet står Jennifer Jonsson och tränar.
– Jag gifte mig här, och döpte mina två barn här. Från början kändes det lite märkligt att träna här, men nu trivs jag jättebra, säger hon.
I mars 2014 letade Patrik Ekman nya lokaler för sitt IT-företag Zon56. Mitt i sökandet efter ett nytt hem för företaget dök gamla Pingstkyrkan upp bland lokaler till salu.
– Från början var det mest på skoj, men senare insåg vi att lokalerna på nedervåningen var perfekta för oss. Frågan var bara vad vi skulle göra med resten, berättar han.
Patrik, som kommer från Alnö och som redan är hyresvärd för ett gym i Sundsvall, började fundera på om det skulle vara möjligt att göra om kyrkan till ett gym. Han gick till träningsintresserade dottern My, som då gick sista året på gymnasiet i Sundsvall.
– Först var jag lite skeptisk. Just då var det svårt att tänka på något annat än skolan och jag hade ju aldrig drivit något eget förut.
Men efter lite funderande bestämde sig My snart för att satsa. Då hade Patrik redan pratat ihop sig med StarGyms ägare i Sundsvall.
– Men dottern gick före, berättar Patrik.
My gick in som ägare för gymmet, som behöll den stora gymkedjans namn. Det var nu det tunga arbetet började. 3000 timmar har My och Patrik lagt ned på att bygga om den tidigare kyrkan till ett modernt gym. Bland annat har nya golv lagts in och handsnickrade omklädningsrum har installerats på nedervåningen. Till viss del finns den gamla kyrkokänslan fortfarande kvar i lokalen, även om det lutande golvet i den stora salen på övervåningen rätats upp och blivit belagt med parkett.

Träningstemplet

Vi ville bevara byggnadens speciella känsla, säger My.
– Det är kul med historien och jag tror att det hjälper till att skapa en familjär atmosfär, fortsätter My och visar att de sparat bland annat orgeln och orgelpiporna.
Där, längst in i kyrkan, finns dopbassängen gömd under en lucka i golvet. Inledningsvis fanns planer på att på något sätt använda sig av den. Men risken för att någon skulle snubbla och göra sig illa gjorde att My och Patrik slopade den idén.
– Men det hade varit roligt, erkänner My.
När det var dags att börja leta efter rätt återförsäljare av träningsmaskiner åkte My och pappa Patrik till Tyskland, där det varje år arrangeras en gymmässa där flera stora företag inom branschen visar sin utrustning. Redan från start hade de tillsammans bestämt sig för att utrusta gymmet med toppmodern utrustning.
– Vi gick av och an där och funderade fram och tillbaka, säger My.
Valet föll till slut på ett amerikanskt märke.
– De är nytänkande när det kommer till ergonomi.
My visar en av maskinerna och berättar.
– Här följer hela sittplatsen med i rörelsen, istället för äldre utrustning där sittplatsen är statisk, demonstrerar hon.
– Den här tekniken är väldigt skonsam för kroppen.
För My Ekman är det viktigt att Träningstemplet tillgodoser allas behov.
På övervåningen finns löpband och träningscyklar för konditionsträning. Här ligger även ett nylagt gummigolv för funktionell träning med sandsäckar, kettlebells och medicinbollar. Jennifer Jonsson och kompisen Semsa Dzubur trivs bra med lokalen och tycker att det nya namnet passar bra.
– Det är en härlig stämning här, vi uppmuntrar varandra, säger Semsa.
– Jag gillar det nya namnet. Det handlar om att ta hand om sig själv och hitta en inre balans, fortsätter Jennifer.
På nedervåningen finns de fria vikterna, där de mer inbitna gymbesökarna ofta är.
– Men för oss är det viktigt att alla känner att de är välkomna överallt, det får inte bli någon känsla av vi och dem i gymmet. Det tycker jag att vi har lyckats med, säger hon.
Träningstemplet kommer i framtiden satsa mer på träningspass för både företag och privatpersoner.
– Bland annat vill vi vända oss mer till företagssidan, med skräddarsydda pass. Dessutom satsar vi på interaktiva pass som på sikt kommer vara kopplade direkt till kundernas smartphones. På så sätt kan man själv bestämma hur man ska lägga upp passet, berättar My som ser sitt eget träningsintresse som en tillgång när hon fortsätter driva Träningstemplet.
– Jag har varit intresserad av träning länge, från början följde jag ofta med mamma på träningspass och senare blev det mer styrketräning. Nu tränar jag ofta och försöker hänga med i olika träningstrender genom att bland annat läsa träningsbloggar, berättar hon.

”Det är en helt annan känsla med det nya namnet. Idén har funnits sedan början och egentligen har jag velat byta under en lång tid. Det känns bra!”

 

 ”Det är en helt annan känsla med det nya namnet. Idén har funnits sedan början och egentligen har jag velat byta under en lång tid. Det känns bra!”Att My nu tar steget och byter namn från StarGym till Träningstemplet innebär egentligen ingenting förutom att just namnet byts.
– Vi har ju varit egna hela tiden. Egentligen har vi ingenting med koncernen StarGym att göra. Vårt koncept är helt annorlunda, förutom att vi också har öppet 24 timmar om dygnet förstås.
Det nya namnet förstärker känslan som redan finns i lokalen, menar My Ekman.
– Det är en helt annan känsla med det nya namnet. Idén har funnits sedan början och egentligen har jag velat byta under en lång tid. Det känns bra!

Träningstemplet

Grundat 2014
Anställda 3
Antal medlemmar ca 600
Öppettider 24 timmar om dygnet

My Ekman

Ålder 21
Bor På Köpmangatan i Härnösand
Gör Driver Träningstemplet, tidigare StarGym, i Härnösand.
Familj Mamma, pappa och en lillebror. Och en sambo.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2016 på sidan 24