Sport & fritid Yippie 2 2021

Nader siktar mot VM

Text Karin Pettersson Skarby Foto Kenneth Zetterlund & Privat

Nader Mohammad utövar tränings- och tävlingsformen Men’s Physique. I november 2020 var han med på sin första tävling, mötte 20 deltagare i sin klass, de flesta med många års erfarenhet, och satsade på att hamna topp tio. Han kom på tredje plats och fick beröm av domarna som sa att debutanten hade en ljus framtid. Nu satsar Nader på SM och VM.

– Den nästa tävlingen jag ska vara med på, är SM i september. Där satsar jag på att hamna topp sex för att kunna kvala till VM 2022, berättar Nader.
Han tränade Men’s Physique i åtta år innan han började tävla. Att lyckas handlar inte bara om att följa ett disciplinerat träningsprogram.
– Det viktigaste är vila och kost. Det är 23 timmar om dygnet som inte är träning, säger den tidigare boxaren som även gillar att cykla BMX och köra slalom.
Varför blev det fitness?
– Jag gör det, för att jag älskar det. Det motiverar mig mycket. När jag vaknar på morgonen tänker jag på hur jag ska få ut det bästa av dagens träningspass. Det utvecklar mig som person, det handlar om att bli bättre och bättre.
Hur tränar du och hur mycket tränar du?
– Jag har bestämda övningar jag repeterar med lagom tunga vikter. Jag tränar max två muskelgrupper om dagen här på STC, idag till exempel ska jag bara träna rygg. Jag tränar 35–60 minuter sex dagar i veckan. Den sjunde dagen är vilodag, en dag för återhämtning. Det har tagit mig många år att koppla muskelkontakt med hjärnan, för att kunna få maximalt ut av träningarna. Jag kan inte vara i träningsform jämt, det är inte bra för kroppen. Jag tävlar en gång per år för att inte stressa kroppen och följer en diet under tävlings­tiden, som är max åtta veckor. Resten av året äter jag normala mängder.
Du bor i Härnösand, tränar själv och du satsar på VM. Fungerar det?
– Det fungerar bäst här i Härnösand. Här är det lugnt, tryggt och väldigt fint och nära till allting. Jag trivs och stressen som finns i storstäder finns inte här – det hjälper mycket när jag tränar inför en tävling.

Nader Mohammad

Ålder 25 år.
Familj Sambon Linnéa Davidsson. Flyttade av politiska skäl med sin familj från Kuwait till Härnösand 2012. Hans föräldrar och några av hans syskon bor fortfarande i stan.
Bor På Brunnshusgatan.
Gör Jobbar i Härnösands kommun och tränar, ­mekar med bilar och umgås med familj och kompisar på fritiden.

Fitness

Men’s Physique är en av grenarna inom ­tränings- och tävlingsformen fitness. Men’s Physique påminner om en annan fitnessgren, ­bodybuilding, och de två grenarna arrangerar även ofta tävlingar ihop. Skillnaden är att i fitness har de som tävlar längre shorts som täcker knäna under poseringen — som ska vara avslappnad, det tävlas i olika klasser beroende på längd och inte vikt, och det handlar mer om hur symmetriska musklerna är, än om hur stora de är.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2021 på sidan 18