Sport & fritid Yippie 5 2019

Öbacka Boxningsklubb firade 40 år med välbesökt gala

Text & foto Jens Näsman

BOXNING. Öbacka Boxningsklubb har arrangerat Aprilfighten förut i Landgrenhallen, men inte med en så lång matchlista som 30 riktiga fighter förutom diplomboxandet.
– Jag började jobba med matchlistan för fyra månader sedan, berättar Linus Gustafsson som nyligen fick priset ”Årets Ledare” av Svenska Boxningsförbundet.
Anledningen till den extra satsningen på årets upplaga av Aprilfighten var att det var 40 år sedan som boxningsklubben bildades i Landgrenhallen.
– Jag kontaktade otroligt många klubbar i Sverige för att locka dem att åka upp hit till Norrland för en endagars boxningsgala. Att vi fick sedan hit Svenska Boxningsförbundets huvudtränare Lennart Bernström hjälpte förstås till, men det låg mycket jobb bakom, konstaterar Linus Gustafsson som dock fick beröm för mödan.
Jubileumsupplagan av Aprilfighten blev både välbesökt och uppskattad med 18 deltagande klubbar, bland annat Majorna (Göteborg), Gripen (Söderköping) och Akilles (Norrköping).
– I efterhand kan jag kanske tycka att det hade varit bättre med en tvådagarstävling med ännu fler diplommatcher och att vi skulle använt oss av den stora hallen… men det tar vi nästa gång. Jag har många spännande idéer för att få övriga boxnings-Sverige att upptäcka oss igen. Vi försvann i stort sett helt när möjligheten att kvala in på SM även på våra tävlingar togs bort.
En av Gustafssons förhoppningar är att förbundet väljer att förlägga en officiell landskampsfight i samband med en tävling i Norrland.
– Det skulle skapa ett helt annat intresse för att vilja åka på en boxningsgala häruppe.
Linus Gustafsson tänker dock inte bara stort. Han har tagit över huvudtränaransvaret i Öbacka Boxningsklubb i år och har på kort tid fått tränarkåren att växa. Både i numerär och sett till utbildningsnivå.
– Välutbildade ledare är ett måste för att få fram trygga och starka boxare ur en klubb. De får gärna ha olika specialiteter, för i år har vi provat att ha olika teman för veckoträningarna och det har slagit väldigt väl ut, säger Gustafsson.
Klubben luftade fem egna boxare under Aprilfighten och samtliga klarade sig väl. Priset till Bäste Hemmaboxare gick till tungviktaren Jesper Pernand Ekström som besegrade BK Falkens William Bernad.

Bildspel:

Artikeln publicerades i Yippie 5 2019 på sidan 50