Härnösand Yippie 4 2020

Det finns inget dåligt väder — bara dåliga kläder…

Text Jakob Tjernström Foto Pawel Maronski

”Se över möjligheterna att förlägga verksamhet och raster utomhus”, rekommenderar Folkhälsomyndigheten i coronatider.
På Lilla Förskolan på Volontären innebär det ingen förändring alls.
Det här är en I Ur och Skur-förskola och här är man alltid ute större delen av dagen.

Ingen klagar över regnet på Lilla Förskolan. På med galonstället bara och så ut på gården.
– Alla barn är inte vana att vara ute så mycket när de börjar här, men de vänjer sig väldigt fort, säger förskolläraren Maria Westman. Det är nästan alltid svårare att övertala dem att gå in.
Varje dag består som regel av två längre utepass då man antingen är ute på gården eller går på utflykt till skogen eller stranden. Mat äts som regel inomhus, men ibland äter man även lunch och mellanmål utomhus.
Lilla Förskolan är ett personalkooperativ , vilket innebär att personalen äger och driver förskolan. Med 22 platser och fem anställda blir det en familjär stämning där alla känner alla och man jobbar nära föräldrarna. 2009 startade Maria Westman och Erica Wallin verksamheten, 2015 blev man en I Ur och Skur-förskola.
– Vi har alltid gillat friluftslivs och att vara ute mycket på förskolan så det var ganska naturligt, säger Erica. Dessutom fanns det draghjälp i form av ett starkt I Ur och Skur-nätverk så det var inga problem.

Konceptet I Ur och Skur är kopplat till Friluftsfrämjandet och innebär i korthet mycket utomhusvistelse och upplevelsebaserad pedagogik. Att lära sig om rättigheter och skyldigheter i naturen, om miljö och hållbarhet är en självklar del här, men det ska göras på ett lustfyllt sätt. Hittar någon en mask på utflykten så kan det vara starten för ett tema om maskar och kryp.
Att vara ute i naturen mycket är roligt och ger många bra erfarenheter, men personalen märker också andra positiva ­effekter av utomhusvistelsen.
– Överlag har vi en väldigt frisk barngrupp, säger Erica. Alla blir ju sjuka ibland, men här är det ganska sällan och det är ovanligt att sjukdomar går runt runt i barngruppen som det annars lätt blir på förskolor. Och så äter och sover barnen bra när de är ute och håller igång så mycket.
Måste man som förälder vara friluftsfantast för att ha sina barn på Lilla förskolan?
– Haha! Absolut inte! Alla familjer blir automatiskt medlemmar i Friluftsfrämjandet när barnen börjar här, men det finns inga krav eller förväntningar. Man väljer den här förskolan om man tycker att det verkar vara en bra verksamhet för barnet helt enkelt, säger Maria.

 

1. Åsa Markström, 46, förskollärare
Sörbergebo med över 20 års erfarenhet av arbete med barn i olika åldrar. Gillar jag att gå till skogen och lära barnen vad de olika växterna heter. Tycker även om att sjunga och kommer gärna med nya busiga sånger och ramsor.

2. Erica Wallin, 33, förskollärare
Den på förskolan som brinner lite extra för att dra gång många olika projekt! Gillar att måla och dramatisera tillsammans med barnen och att vara med i barnens olika lekar.

3. Helena Hildebrandsson, 50, kokerska
Förskolans kokerska som lagar maten från grunden. Låter gärna barnen vara med i köket så mycket det går. Tillsammans lagar vi mat, bakar och förbereder måltiderna.

4. Maria Westman, 37, förskollärare
Förskolans rektor som har koll på det mesta och är den ordningsamma i personalgruppen. Tycker mycket om djur och trivs därför bra i skog och mark och går gärna med barnen till skogen. Gillar också att berätta sagor och pyssla.

5. Linn Melander Pettersson, 23, barnskötare

Vikarie som varit sammanlagt tre år på Lilla förskolan och stortrivs. ”Det är ju mina barn! Och personalen är mina kompisar! Allt känns så familjärt här.”

Elin Bergman, 29, barnskötare (ej på bild)
Föräldraledig barnskötare som älskar att vara utomhus och att gå på utflykter.

FAKTA I Ur och Skur

I Ur och Skur är en pedagogik för förskola och skola som har sin utgångspunkt i friluftsliv och utomhuspedagogik samt upplevelsebaserat lärande. Här är undervisning, friluftsliv och vistelse i naturen snarare regel än undantag. Pedagogiken är kopplad till läroplan och skollag. I Ur och Skur växte fram ur Friluftsfrämjandets barnverksamhet och utvecklas fortfarande av Friluftsfrämjandet genom dotterbolaget I Ur och Skur Utveckling.

Artikeln publicerades i Yippie 4 2020 på sidan 15