Sport & fritid Yippie Jul 2020

Alltid redo

Text Jakob Tjernström Foto Kenneth Zetterlund

Årets julklapp 2020 är stormköket. Ett klockrent val tycker Friluftsfrämjandets Clas Tjäder.
– Det var ju jättekul! Ett stormkök är en riktigt bra present som håller ett helt liv – minst.

Stormkök, fältkök, spritkök, fritidskök, friluftskök, gaskök. Eller varför inte Trangia- eller Primuskök? Kärt barn har som bekant många namn och så är även fallet med konceptet ”lätt, portabel kokutrustning för friluftsliv”. I decennier har stormköket varit vandrarens och frilufsarens kompis på färden, men det krävdes en pandemi för att sparka fram köket till titeln Årets julklapp.
”Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen
och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i.” skriver HUI Research, som presenterar Årets julklapp, i ett pressmeddelande.

Clas Tjäder tycker att stormköket är ett utmärkt val, corona eller ej. Han är grenansvarig för långfärdsskridsko inom Friluftsfrämjandet i Härnösand och också engagerad i den lokala styrelsen för föreningen. Och när han inte är ute med sina skridskogrupper är han gärna ute och vandrar, vintertältar eller paddlar kajak. Ofta med ett stormkök i packningen.
– Vandrar jag i fjällen vintertid har jag alltid med mig två kök – ett för att smälta snö till vatten och ett för att laga mat på. Men det är ju inget problem. De här köken är otroligt lätta att ta med sig. De väger nästan ingenting och tar väldigt lite plats.
Ett stormkök består av en brännare eller ett munstycke där någon form av bränsle förbränns, ett skydd som gör att lågan inte släcks av vinden (därav namnet stormkök, för övrigt), samt en uppsättning pannor och kastruller vanligen i lättmetallen aluminium.

Det finns olika kök för olika bränslen; allt från bensin till ved och t-sprit. Och Clas Tjäder har en hel rad stormkök som han samlat på sig under åren. Alla fungerar, och sot och repor vittnar om att de här köken inte ligger och skräpar längst inne i garaget utan det här är grejer som verkligen används. Ett bra stormkök är en pryl som håller hela livet – och mer därtill.
– Det där var mitt första, säger Clas och pekar på stormköket som nu hettas upp av brinnande t-sprit. Det ärvde jag av mina föräldrar och använder det fortfarande ofta.
Ett bra stormkök köper du i sport- eller friluftsbutik, men just på grund av att konstruktionen är så enkel och stryktålig så dyker köken ofta upp på begagnatmarknaden. Kolla loppisar – du kan få en matlagningsvän för livet för småslantar!

 

Clas bästa utflyktstips

Vill du plocka med dig stormköket ut på en skön utflykt? Bara gör det! Clas Tjäder ger tips på fina utflyktsmål i Härnösands kommun.

1. Högslätten. Skogen som omsluts av elljusspåret är en mycket bra utflyktsskog om man har med sig mindre barn. Lättillgänglig men ändå så djup så att man kan snabbt kommer utom synhåll från spåret. Omöjlig att gå vilse i och funkar även som utflyktsmål vintertid.
2. Lövudden och Gådeåns utlopp. Enkel och lättillgänglig vandring i ett området som är väldigt vackert. Välutnyttjade gångstråk, men det är ändå enkelt att hitta ställen för en picknick och sätta upp stormköket.
3. Vårdkasen. Egentligen också ett väldigt ”lätt” område nära stan. Enkelt att ta sig upp med cykel eller bil, breda spår för skidåkning eller vandring och det finns flera vindskydd i området.
4. Fälleberget. Något mer utmanande men ändå rätt enkelt. Väldigt fint vandringsområde som ligger nära stan men ändå har lite vildmarkskaraktär. Det finns fina områden med hällmark där det växer gammal, orörd skog. Många ställen att stanna på.

Clas Tjäder

Ålder 58 år.
Familj Sambo med Lena. ”Barnen är vuxna. Vår familjeuppgift numera är att lära barnbarnen åka skidor.”
Bor Växlar mellan Skjollsta i Stigsjö och Torngatan inne i stan.
Gör Mäklarchef på Norra Skog, engagerad i Friluftsfrämjandet i Härnösand.

Fakta/Årets julklapp

Årets julklapp utses årligen sedan 1988 ett av företaget HUI Research, som ägs av branschorganisationen Svensk Handel. Årets julklapp presenteras i november varje år.

2020 Stormköket
2019 Mobillådan
2018 Det återvunna plagget
2017 Elcykeln
2016 VR-glasögon
2015 Robotdammsugaren
2014 Aktivitetsarmbandet
2013 Råsaftcentrifugen
2012 Hörlurarna
2011 Den färdigpackade matkassen
2010 Surfplattan
2009 Spikmattan
2008 En upplevelse
2007 GPS-mottagaren
2006 Ljudboken
2005 Ett pokerset
2004 Platt-TV:n
2003 Mössan
2002 Kokboken
2001 Verktyget
2000 DVD-spelaren
1999 Boken
1998 Dataspelet
1997 Det elektroniska husdjuret, till exempel Tamagotchi
1996 Internetpaketet
1995 CD-skivan
1994 Mobiltelefonen
1993 En doft (parfym)
1992 TV-spelet
1991 CD-spelaren
1990 Wokpannan
1989 Videokameran
1988 Bakmaskinen

Artikeln publicerades i Yippie Jul 2020 på sidan 32