Härnösand Yippie 8 2019

I huvudet på Lars

Foto Pawel Maronski

”Jag behåller ryggsäcken på, den är nog väldigt mycket jag”, säger tillträdande kommundirektören Lars Liljedahl. När Yippie fångar honom har han precis skrivit på köpekontraktet för en bostadsrätt i Härnösand. Efter drygt 20 år som förvaltningschef i Orsa, Bräcke och nu senast Östersund tar Lars steget upp och blir kommundirektör i Härnösand. Utmaningen i att få ansvaret för helheten i kommunens arbete lockade.

Om Härnösand
Jag har haft en positiv bild av Härnösand ända sedan jag satt i styrelsen för det som då hette Specialpedagogiska institutet. Vi träffades ofta i Härnösand på styrelsemöten och jag tyckte att det var en vacker plats med väldigt trevliga människor. Trevliga och välkomnande människor, jag har alltid blivit väldigt vänligt bemött när jag varit här. Nu får jag ju lära känna Härnösand på ett annat sätt, men det finns många saker som jag tycker om. Det är en lagom stor stad. Jag är ingen storstadsmänniska utan gillar närheten till naturen. Jag vet redan att jag kommer att trivas här.

Om skidåkning
Jag är en passionerad längdskidåkare! Nu flyttar jag visserligen ifrån Östersund som ju har fantastiska anläggningar, men jag vet att det finns bra anläggningar här också. Bondsjöhöjden brukar lägga konstsnö, eller hur? Den klubben minns jag från min egen tid som aktiv. Jag tränade seriöst rätt länge, la av tävlandet som 32-åring. Det var framförallt de längre distanserna som var min grej, femmilen och Vasaloppet. Bästa tävlingsresultatet är väl en 39:e-plats i Vasaloppet. Träningen betyder fortfarande mycket för mig och är jag bara frisk så försöker jag träna fem dagar i veckan. Ibland är passet bara 30 minuter, men jag märker hur bra jag mår av den där träningen. Allra helst kör jag ju skidor, en hel del rullskidor också när det inte finns snö, men det blir även lite cykel och löpning.

Om ledarskap
Hur är jag som ledare? En väldigt viktig sak är att jag alltid pratar om ’vi’ – det vi gör är ett lagarbete. Det gäller oss i tjänstemannaorganisationen, men det inkluderar politiken också. Vi ska samspela för medborgarnas bästa.

Om uppdraget och ”katapultstolen”
Jag vill egentligen inte säga så mycket om jobbet innan jag har tillträtt och har kunnat sätta mig in i allt. Jag vet att infrastrukturfrågor – framförallt järnvägsförbindelsen till Sundsvall – är en stor strategisk fråga för Härnösand. Det nya säkerhetspolitiska läget och i förlängningen frågan om nya regementen är viktig… Men en sak som alltid förtjänar att lyftas fram är kärnverksamheten med skola, barn- och äldreomsorg och så vidare. Uppdraget brukar jag formulera med sex ord och tre punkter: ”Nöjda medborgare”, ”Stolta medarbetare” och ”Inom ram”. Det är målen. I den prioritetsordningen.
Det är klart att jag är medveten om att det här inte är ett helt tryggt jobb. Är man den tjänsteman som ytterst ansvarar för att verkställa en politisk majoritets beslut så kan det bli så att man får gå om en annan politisk majoritet tar över. Så är det ju, men jag funderar egentligen inte särskilt mycket på det. Jag trivs i att arbeta i en politiskt styrd organisation och genom åren har jag jobbat med ordföranden från olika politiska partier och det har alltid funkat bra. Jag tror att det kommer att funka bra här också, men som sagt så är det inget jag funderar på.”

Om helhetsperspektiv
Man kan göra väldigt mycket lokalt, men ofta hänger det man gör i en kommun ihop med vad som händer på högre nivå. Därför är det väldigt viktigt att engagera sig regionalt och nationellt – och kanske till och med på EU-nivå. Det gäller att hitta bra forum för att hålla sig informerad om vad som är på gång, men också för att ha möjlighet att kunna vara med och ge politikerna på en högre nivå ett gräsrotsperspektiv och kanske också kunna påverka utvecklingen. Som förvaltningschef har jag engagerat mig i flera sådana sammanhang – alltid med arbetsgivarens godkännande givetvis. Jag har suttit som ordförande i Föreningen Sveriges Socialchefer en tid, men det uppdraget måste jag kliva av nu. Jag vet att det finns en kommundirektörsförening, det kanske är ett bra forum.

Lars Liljedal

ÅLDER 56
FAMILJ Hustru Lena, barnen Julia, Hannes och Hedvig
BOR Bostadsrätt på Brunnshusgatan (och hus i Östersund ett tag till)
GÖR Ny kommundirektör i Härnösands kommun från den 4 september

Artikeln publicerades i Yippie 8 2019 på sidan 16