Härnösand Yippie 3 2016

Emelie vill hjälpa dig att träna mer

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Emelie Isolehto Beijer har ett tydligt mål – att få Härnösandsborna att röra på sig mer. Som kommunens fritidsstrateg jobbar hon för att skapa förutsättningarna för det. Ett exempel är utegymmet på Högslätten, ett annat projektet Allidrott där 10-åringar får prova åtta olika sporter. Och hon har fler saker på gång.

Det är ett år sedan som Emelie Isolehto Beijer fick den helt nyinrättade tjänsten som fritids- och föreningshandläggare i Härnösands kommun. Hon fick stor frihet att utforma tjänsten själv och det gjorde hon. Idag kallas hon fritidsstrateg och har världens bästa jobb.
– Ja, jag kan inte tänka mig bättre!
Det första som hamnade på hennes bord var ett medborgarförslag om ett utegym på Högslätten. Bara ett halvår senare stod det på plats, öppet i princip dygnet runt.
– Vi vill öka möjligheterna till spontanidrott för alla, oavsett ålder och fysiska förutsättningar. Och då är utegym en väldigt bra sak.
Ytterligare ett utegym planeras på Bondsjöhöjden, troligen i anslutning till idrottsplatsen.
– Det finns många sätt att utforma ett gym och det här kan bli något helt annat. Vi får se, säger Emelie.

Det finns även långt gångna planer på ett så kallat Sportotek, där vem som helst ska kunna låna begagnad idrottsutrustning. Det fattas bara en lokal och lite former för hur det ska kunna bemannas och fungera.
– Ett Sportotek skulle betyda väldigt mycket för möjligheten att prova olika idrotter, oavsett vad man har för ekonomi.
En populär trend i landet är spontanidrottsplatser, mindre planer med konstgräs eller gummiunderlag för fotboll, innebandy och basket. Även i Härnösand finns tankar på det, men i så fall lite längre fram i tiden.
– Tyvärr har det visat sig att de nästan bara lockar pojkar. Det skulle vara spännande att hitta en lösning som lockar även flickor och andra som inte är fysiskt aktiva.

Emelie har också ett finger med i spelet när det gäller olika aktiviteter för att få Härnösandsborna att röra sig eller barn att prova olika idrotter. Ett exempel är Allidrott, ett projekt som drivs av Västernorrlands Idrottsförbund med Härnösand som pilotkommun. Där inbjuds alla barn som går i årskurs 4 att prova olika idrotter under några veckor i taget. Det kostar inget, kräver inget medlemskap eller registrering och barnen kan komma hur ofta eller sällan de vill.
Försöket har slagit mycket väl ut och kommer att fortsätta med en ny omgång till hösten.
– I år hade vi samarbete med åtta föreningar, men vi kan i princip ha hur många som helst. Så de föreningar som vill vara med och visa upp sig får gärna höra av sig.
Ett annat exempel är Höga Kusten Utmaningen, som arrangeras tillsammans med olika föreningar, där deltagaren ska genomföra flera motionslopp i olika sporter. Redan avklarade är ett skidlopp och ett snöskolopp. Ytterligare fyra aktiviteter ingår under året.
– Tyvärr kom vi ut med det här alldeles för sent, precis innan det första skidloppet gick. Men vi får se det här första året som ett test.

”En av de stora utmaningarna är att kunna erbjuda folk att träna när det passar dem och inte på fasta tider. Och att inte alla måste vara med och tävla, för många räcker det att träna.”

Härnösand har ett rikt föreningsliv, men precis som i hela landet har många av föreningarna svårt att locka nya medlemmar som vill driva föreningsarbetet framåt. Den gamla sortens eldsjälar är inte lika vanliga längre. Emelie tror att föreningarna måste tänka lite nytt.
– Försök se vad det finns för behov. En av de stora utmaningarna är att kunna erbjuda folk att träna när det passar dem och inte på fasta tider. Och att inte alla måste vara med och tävla, för många räcker det att träna.
Hon betonar vikten av att behålla bredden, även när utövarna blir äldre och vuxna. Jättebra exempel på det är gymnastikklubben, där den äldsta är över 60 år, brottningsklubbens mammabrottning och simklubbens vuxencrawl.
– Det gäller att utveckla föreningen för att vara attraktiv. Och att visa upp sig när tillfälle ges.
Emelie försöker själv leva som hon lär, så gott det går. Hon äter bra mat, men erkänner att hon också är en riktig godisråtta. När hon var barn var hon som mest med i åtta föreningar samtidigt. Men nu tränar hon oftast på egen hand.
– Min man reser mycket i jobbet så jag kan inte ge mig iväg på kvällarna. Men jag har ett eget litet gym i vardagsrummet och ibland är barnen med och tränar också.
När barnen blir äldre vill hon gärna träna tillsammans med andra igen.
– Ja, mammabrottning verkar kul. Och så skulle jag vilja spela volleyboll.

 

Allidrott
Under året har alla fjärdeklassare haft möjlighet att under fyra veckor i stöten gratis  prova följande idrotter:

 •  Discgolf
 •  Casting
 •  Simning
 •  Handboll
 •  Innebandy
 •  Brottning
 •  Fäktning

Projektet fortsätter även nästa år och alla föreningar är välkomna att erbjuda sin idrott

Höga Kusten Utmaningen
Innehåller sex olika aktiviteter och arrangeras tillsammans med olika föreningar. De aktiviteter som ingår är:

 •  Längdskidlopp – redan avgjord
 •  Snöskolopp – redan avgjord
 •  Hitta Härnösand – april-oktober
 •  Cykellopp – maj/juni
 •  Öbackalufsen – juli
 •  Härnö Trail – oktober

För Stora Utmaningen ska du ha klarat minst fem aktiviteter, för Lilla Utmaningen fyra

Emelie Isolehto Beijer

Ålder 33
Familj Man och två barn som är 3 och 7 år.
Bor Radhus i Sundsvall
Är Utbildad folkhälsovetare och har jobbat som hälsopedagog, hälsorådgivare, kostspecialist och personlig tränare
Gör Fritidsstrateg i Härnösands kommun

Artikeln publicerades i Yippie 3 2016 på sidan 38