Härnösand Yippie 4 2020

Succé för Coronahjälpen

Foto Pawel Maronski

Många människor som ingår i någon riskgrupp behöver extra hjälp i coronatider. Facebookgruppen Coronahjälpen Härnösand har snabbt blivit en mötesplats för dem som vill hjälpa till och dem som behöver hjälp. Arbetet sker helt ideellt och gruppen har gått från noll till en bra bit över 1 000 medlemmar på några få veckor. Yippie mötte tre medlemmar.

Maria Palmgren är till vardags ekonomichef på Logosol. I dag gjorde hon en enkel kompletteringshandling åt Harriet Olsén.

Varför valde du att gå med i Coronahjälpen?
– Det känns gott att få hjälpa till helt enkelt. Jag tror att det är många som känner så i det läge som vi är i nu. Jag har nästan längtat efter att få kunna bidra på något sätt. Jag kan inte vara med och arbeta i vården. Jag kan inte tillverka ansiktsmasker. Men det här kan jag göra!
Känner du någon som tillhör en riskgrupp?
– Jag har en pappa som är 91 år och bor i Luleå. Han har klarat sig helt utan hemtjänst hittills, men snart kanske det är han som behöver någon som ställer upp. Det här hjälper inte honom, men det känns ända bra att kunna bidra. Genom goda handlingar sprider man hopp bland andra. Goda gärningar fortplantar sig, och det känns att det finns mycket medmänsklighet hos människor.
Har du hjälpt till tidigare i gruppen?
– Nej, jag har hjälp till lite i bekantskapskretsen, men det är första insatsen genom Coronahjälpen idag. Och egentligen tycker jag att fokus borde vara på de som organiserar allt. Min del i det här är oerhört liten.

Harriet Olsén är sjukpensionär och fick den här dagen hjälp med handlingen efter ett inlägg i Facebookgruppen.

Varför gick du med i gruppen?
— Jag till hör en riskgrupp och insåg att jag skulle behöva hjälp. Jag har reumatism, diabetes och högt blodtryck och medicinerna mot reumatismen sänker immunförsvaret så blir jag smittad har jag inget försvar.
Hur har det funkat hittills?
— Fantastiskt! Tack vare den här hjälpen slipper jag utsätta mig för risker, och slipper förhoppningsvis belasta vården. Det funkar bra fick jag till och med en gratis pizza.
Hur ser dagarna ut annars? Vågar du gå ut?
— Jag har hundar så jag går med dem, men annars är jag bara hemma. Det blir mycket Netflix. Men jag håller på en del med digital konst så det blir mycket tutorials på YouTube också. Jag försöker hålla igång hjärnan och lära mig saker.
Hur länge orkar du hålla ut i karantänen?
—Jag har mamma och en son i Sundsvall och en dotter i Timrå. Dem saknar jag väldigt mycket. Jag sjunger jag i kör, är politiskt engagerad och sitter i 5i12:s styrelse, men allt det får vila nu. Men jag klarar mig. Jag är kroniskt sjuk och har inte så mycket ork, så det här är inte så jättestor omställning. Det är nog värre för en fullt frisk person som är van att vara ute och ha mycket sociala kontakter att plötsligt förändra sin vardag.

 

Stefan Grip är bibliotekarie på Sambiblioteket och administratör i Coronahjälpen Härnösand. Den här dagen förmedlade han Harriets uppdrag till Maria.

Varför gick du med i Corona­hjälpen?
— Shekva Muhammad Hussain som är initiativtagare till gruppen frågade mig om jag kunde tänka mig att vara med och jag sa ja.
Vad är största utmaningen?
— I den fas vi är nu är det framförallt att lyckas nå ut till alla som kanske behöver hjälp men inte vet att vi finns eller inte har Facebook. Där vill vi gärna ha hjälp. Sedan vet vi att liknande grupper på andra orter har utnyttjats av kriminella som vill lura personerna som behöver hjälp. Därför gäller det att vara aktiv som moderator. Det är viktigt att gruppen är pålitlig.
Hur stort är intresset och hur många uppdrag förmedlar ni?
— Det är många som vill hjälpa! Det har inte varit så många uppdrag ännu. Hittills är det klart fler som vill hjälpa än som behöver hjälp.
Hur länge orkar du och gruppen hålla på?
— Så länge det behövs! Jag själv tycker inte att jag offrar något.

FAKTA Coronahjälpen Härnösand

Öppen Facebookgrupp som är ett nav för ideellt hjälparbete i Härnösand under coronautbrottet. Gruppen finns till både för den som behöver hjälp och den som vill hjälpa till. Tydliga instruktioner för arbetet finns i gruppen, men i korthet kan den som tillhör en riskgrupp och behöver hjälp posta sitt önskemål i gruppen, alternativt ringa/sms:a någon av administratörerna. Hjälparen och den som behöver hjälp sköter sedan kommunikationen via personligt meddelande/Messenger.
Administratörer är Shekva Mohammad Hussain, Ulrika Ekebro, Inga-Siv Keijerhag och Stefan Grip.

Artikeln publicerades i Yippie 4 2020 på sidan 23