Härnösand Yippie 6-7 2016

Tajt schema på nya högstadieskolan

Fler bilder:

Till hösten får Härnösand en ny skola när högstadieeleverna på Landgrenskolan och Gerestaskolan flyttar till gamla Sjöbefälsskolan. Att det ska vara klart till skolstarten i augusti är lite svårt att förstå vid vårt besök.
– Ja, det är en extremt tajt tidsplan så vi kommer att få jobba hårt i sommar. Det är en stor utmaning, men det ska gå, säger Peter Ekdahl, enhetschef hos fastighetsägaren Klövern.
Ombyggnaden har pågått ett bra tag, men i mindre skala eftersom Mittuniversitetets verksamhet har pågått tills alldeles nyligen. Vid vårt besök är lokalerna inte heller helt utflyttade, men så fort det är tomt så går byggprojektet in i en högintensiv fas.
Den nya högstadieskolan, som ännu inte har fått något namn, ska rymma upp till 360 elever och inrymmas i det så kallade O-huset och ungefär halva N-huset. Skolan får sitt hjärta i den stora ljushallen i O-huset. Där behöver inte så mycket åtgärdas, men räckena ska göras högre och glasas. Det ska också installeras skoskåp eftersom skolan ska vara skofri.
Ljushallen ska också få en konstnärlig utsmyckning. Konstnären Olof Ahlström och kommunens konstintendent Maria Oldenmark står precis och diskuterar hur den 4,40 gånger 1,10 meter stora målningen av en björkdunge bäst ska komma till sin rätt.
– Förmodligen blir det bäst på kortväggen på andra våningen, säger de.
Runt om ljushallen blir det lektionssalar och andra undervisningsutrymmen. På översta våningen, med en fantastisk utsikt över staden, blir det musiksal. En del av salarna behöver knappt åtgärdas, de är fräscha och fina som de är, andra får nya ytskikt medan vissa delar måste byggas om rejält.
– Det största jobbet är att bygga nytt storkök, matsal och hemkunskapslokaler i källarplanet, säger Peter Ekdahl.
Även slöjdsalarna i N-huset kräver en hel del jobb och det blir som sagt en hektisk sommar på gamla Sjöbefälsskolan.
– Ja, den 1 augusti ska det vara inflyttningsklart. Och när eleverna kommer måste allt vara helt klart, säger Peter Ekdahl.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2016 på sidan 24