Hem & trädgård Yippie 8 2020

Drömläge i Skärsviken

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Att vakna på morgonen, sträcka på sig och det första man ser är havet som glittrar mjukt medan doften av nybryggt kaffe väcker liv i själen. Det var drömmen när Malin Edgren och Thomas Larsson för tre år sedan stod vid en till salu-skylt i Skärsviken på väg till en visning.
Det blev affär, och drömmen om livet vid vattnet blev sann.

Det är lugnt och stilla krusningsfritt vatten ett stenkast från det stora vita huset. Sitter man inne vid matbordet är det svårt att släppa vyn ut mot horisonten. Några tärnor kontrasterar mot den blå himlen. Är den inte extra blå, såhär nära havet? Nej, naturligtvis inte, sedd från från insidan är det möjligen en illusion skapad av interiören som går mestadels i vitt.
Här ställde sig för tre år sedan Malin Edgren och Thomas Larsson bredvid en tillsaluskylt och magkänslan sa: Nära havet vill man bo! I Skärsviken.
Thomas och Malin funderade under sommaren 2017 väldigt mycket på att flytta till Stockholm. De har bägge ditflyttade vuxna barn från tidigare förhållanden, men att släppa Härnösand helt ville paret inte. Kanske en liten sommarstuga skulle vara bra för att ha en koppling kvar?
– Vi åkte ut och tittade på olika sommarstugor, vi såg att det fanns ett hus i Skärsviken bortanför Solumshamn. Det var inte en sommarstuga direkt, men vi åkte ut ändå och tog oss en titt berättar Malin, och Thomas fortsätter.
– Det kändes helrätt på en gång. Tänk att vakna varje morgon med den här utsikten! Livskvalité! Vi funderade i två dagar, sedan tyckte vi att mäklaren kunde ta bort tillsalu­ skylten.

Utsikten från loftet som blivit ett musikrum.

Paret skrinlade tankarna på att flytta söderut och två dagar senare startade processen med att göra om huset precis som de ville ha det. Först i tankarna, sedan på ritblocket, och det var där visionerna började. Det var stora beslut som skulle tas, för det skulle rivas både väggar och tak. Rymd och ytor skapas och öppnas upp mot havet. Dessutom var själva huset lite speciellt, från början var det ett gammalt härbre som en gång stod i Hälsingland, vars karaktär skulle lyftas fram.

Att riva hela köket var ett stort och svårt beslut, men vi tog det, och det blev bra.

– Ute på gården står det en liten modell på hur vårt hus såg ut från allra första början. Vid renoveringen hittade vi ett inristat årtal 1846, säger Malin och stryker med handen över de nu vitmålade fyrkantiga stockarna. Det känns rustikt och härligt med strukturen som paret sparat.
– Vi rev väggen mellan köket och vardagsrummet och tog bort taket i köket. Då blev det rejäl takhöjd med plats för ett loft som blev ett musikrum. Att riva hela köket var ett stort och svårt beslut, men vi tog det, och det blev bra. Vi tog hjälp av arkitekt Svante Blomqvist som hjälpte oss att planera rivningen och byggandet av loftet. Sedan tog bort den gamla sydväggen som under många år nötts av väder och vind och tog hjälp av Bolist och bytte alla fönster. I samband med det ökade vi storleken på boytan genom att flytta väggen en meter ut. Vi kontaktade olika lokala snickare och vi gjorde en hel del själva. Ett stort kök stod högt på vår prioriteringslista och köksinredningen köptes från Ikea berättar Thomas och Malin.

Hela konverteringen från sommarstuga till permanentboende tog tre månader. Under den tiden bodde de i gäststugan på gården. Lagom till jul det året stod allt inomhus klart. Härbret som fraktades hit 1958 av den förre ägaren, bilhandlaren Sven-Gösta Janzon. Han hade ofta varit ute och fiskat i Skärsviken och älskade havet och platsen. Han ville se så mycket av havet som möjligt och påbörjade arbetet med att ta bort träden som skymde utsikten. Några träd sparades, men de togs bort förra sommaren av Thomas och Malin. Nu är utsikten magnifik. De har 50 meter ner till vattnet och bryggan där en nyinförskaffad 6-meters Örnvik med en 40 hästars motor väntar på att tjänstgöra vid nätutläggning och dagsturer. Kör man rakt ut mot horisonten med huset i ryggen åker man rakt söderut. Vänder man fören mot babordshållet kommer man till Smitingen på 15 minuter. Tar man istället och svänger åt höger och rundar Tjäröskäret och Storholmen glider man in mot Södra Sundet och ser stadens ljus. Det tar nog 25 minuter innan man lägger till mitt i centrum.

Vittjar man näten kan strömming och öring hamna på tallriken. Något Thomas ser fram emot. Han har blött ner näten, och även dragit upp några fina öringar, men inte i den utsträckning han önskat. Som nybliven husägare är det mycket att stå i. Kommer tid, kommer öring!
Han tycker om att laga mat, helst italienskt och franskt. I köket vittnar kopparpannor om ett genuint intresse av att stå vid spisen.
– Jag gillar kopparkastrullerna, och har samlat dem under några år, men de funkar ju inte på induktionshällar, så när vi byggde om köket blev det viktigt att även en gasspis skulle rymmas.

Nära spisen står det fyrkantiga matsalsbordet i glas med plats för åtta personer, under sommaren sitter man helst ute på altanen där ett stort vitt segel över träbordet mildrar ljuset. Altanen är rejält stor, men paret tycker ändå att den är för liten. En rejäl hög impregnerat virke för att utöka den befintliga altanen ligger uppmanande på gräset och kommer, när den kopplas till den nuvarande, att förvandlas till Skärsvikens största trädäck innan höstvindarna börjar vina runt husknuten.

Grannen Birgitta Janzon kommer förbi och hälsar på. Hon är dotter till Sven-Gösta och Maud Janzon som var de tidigare ägarna till huset där nu Thomas och Malin flyttat in. Birgitta har tillbringat många barndomssomrar i stugan och bor numera själv permanent härute. Hon har sett Skärsviken växa under dessa år.
– Då, på den tiden i början av 60-talet fanns det ingen bilväg hit, man fick gå genom skogen och det fanns bara 3–4 gamla fiskarhus.
Under 1980-talet fick alltfler upp ögonen för Skärsvikens skönhet, och sommarstugornas antal växte. Idag är det 30 fastigheter i Skärsviken, de flesta är sommarstugor 8 av dem är åretruntboenden.
Sommartid lyser solen på Malins och Thomas hus från sju på morgonen till halvtio. Så det är perfekt med en praktisk uteplats.

Men det är heller inte så dumt att kunna njuta av utsikten inifrån. De härligt stora fönstren ut mot havet bjuder inte bara på en vitramad tavla med ständigt skiftande motiv där glittrande vatten och Skärviksskäret utgör en del av huvudkompositionen. Ljusinsläppet skänker även känslan av ett stort luftigt inre. Inte minst i köket och matsalen där takfönstren går ända upp till nocken. Väggarna och taken är vitmålade, golvet är vitlaserat och väldigt mycket av inredningen går i vitt, men känns ändå inte överdrivet.

Åtminstone inte innan Märtha Louise stilfullt glider in i vardagsrummet som om hon bodde där. (Fast det gör hon ju, den helvita lurviga angorakatten med citronguldgula ögon.)

Om huset

10 minuter med bil från stadens centrum, 120 havsnära kvadrat fördelade på fem rum varav tre sovrum. Plus gäststuga.
Vedspis finns och golvvärme.
Bergvärme är installerad.
Trevliga grannar!

Här bor

Thomas Larsson är 56 år och anställd på Trafikverket med samhällsplanering.
Malin Edgren är 51 år och är entreprenör inom omsorgsbranschen.
I huset bor även Malins dotter Amanda 19 år, och två katter som lystrar till namnen (eller heter så iallafall) Siri Von Essen och Märtha Louise.
Det finns även ­bonusbarn som ryms i gäststugan när de kommer och hälsar på.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2020 på sidan 45