Hem & trädgård Yippie 9 2020

Skördetid!

Text Karin Pettersson Skarby Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Hösten 2015 öppnade koloniområdet Ringblomman på Murberget. Lilly Torva och några andra som hade skickat in intresseanmälan och fått odlingslott började plantera ut våren 2016. I dag är alla de 32 lotterna, i olika storlek, uthyrda. Och nu är det skördetid!

Lilly och många av de andra som har lott bor i lägenheter och fyller på i kylskåp och andra utrymmen med grönsaker och bär från sin lott.
Några av dem med gröna fingrar på Ringblomman har tagit med sig erfarenheter från sina kanske syriska, eller afghaniska bakgrunder. Det känns exotiskt att gå runt och se så många blommor, växthus, grönsaksodlingar och olika lösningar på några kvadratmeter jord.

Olika lösningar och kunskaper kan inspirera.
– Vi lär känna varandra om vi är här samtidigt. Det är kul att prata med de andra. Man kan få tips, berättar Lilly.
Yippie är på Ringblomman en dag i september, när många av årets grödor redan är skördat och plockat.
Seija och Håkan Hedberg står på sin lott och gräver och städar. De har i höst skördat två rader med potatis, morötter, lök, broccoli, vitkål, sockerärtor, sallad….
Lilly har också skördat mycket av det hon har odlat på sin lott. Hun äter gärna grödorna färska, och hon delar det hon får med sina barn.
Maj-Lis Bystedt har en av de stora lotterna. Hon är på sin 200 kvadratmeters lott så gott som varje dag. Den prunkar av blommor, grönsaker, bär och humle.
– Det roligaste är att se att det växer, och att odla, säger Maj-Lis.

En annan av dem som har haft lott från början, Eva Norlin, blir glad varje gång hon kommer in i Ringblomman.
– Det här är ett ställe för rekreation och ny energi. Jag tycker om friheten jag känner här, att gräva och träffa likasinnade, säger Eva och hon säger att hennes barnbarn tycker att det är roligt att följa med till lotten.
Härnösands kommun har dragit ut sommarvatten till kolonihagen, de ställer ut parkbänkar och bord och plockar bort arrendatorernas trädgårdsavfall.
– I år har vi fått nya fikabord. Det blev snyggt och mysigt, säger Lilly.
Några arrendatorer har dukat upp till surströmmingsskiva på bordet ett par gånger i år.
– Det blir en gång till i år innan vi drar igen här, säger Lilly.

Odlingslotter

Härnösands kommun arrenderar ut odlingslotter på två områden:
Kapellsberg, Brännan: 51 lotter.
Ringblomman på Murberget: 32 lotter.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2020 på sidan 56