Krönikor Yippie 9 2015

Att flytta är jobbigt. Och nyttigt. Och roligt.

Text Lars Kågström

Vi ska flytta. Från den 1 oktober finns Yippie och Alltid Marknadsbyrå på Köpmangatan 10. Där får vi ett mer centralt läge och kommer ner i gatuplanet igen. Vi börjar faktiskt bli lite vana vid att flytta. Det här blir den femte lokalen sedan jag började i företaget och det gör att jag känner mig som ung på nytt.

I unga år var jag nämligen mästare på att flytta. Var det inte jag själv som bytte andra- eller tredjehandslägenhet så var det mina kompisar. Varje månadsskifte var det någonstans det skulle kånkas lådor och kantstötta möbler upp och ned för olika trappor och vi blev med tiden rätt bra på att både packa och backa en mindre lastbil.

Vi blev också rätt bra på att minimera antalet ägodelar. En gång fick jag faktiskt plats med allt jag ägde i en Volvo Amazon-kombi, och då var vinterdäcken också med, om jag minns rätt. Tyvärr var det nog en och annan sak som försvann lite för lättvindigt på den tiden. Sådant jag skulle kunna ångra idag, om det nu vore någon mening med det.

Nu för tiden har jag inte så mycket saker heller. På jobbet alltså. Det mesta jag behöver finns i datorn. Eller rättare sagt på någon server någonstans. Eller om det nu är i molnet. Hur som helst någonstans långt utanför min kontroll. Ändå lär det bli en hel del papper, pennor, mappar och gamla tidningar som ska med nu, skräp som jag tror och tycker mig behöva även i fortsättningen.

Att flytta är jobbigt. Och nyttigt. Och roligt. Jobbigt för att det tar tid att komma i ordning och hitta det man behöver igen. Nyttigt för att det tar tid att komma i ordning och man tvingas skapa nya strukturer. Vilket ju kan leda till att man plötsligt kommer på helt nya tankar och idéer. Och det är ju roligt.

Men det är först efteråt. Så här precis innan en flytt känns det mest jobbigt. Märkligt det där hur många, inklusive jag själv, instinktivt strävar efter så lite förändring som möjligt. Den där latheten är inte så lätt att slåss emot. Hjärnan vet att det är dumt, att lite förändring då och då piggar upp, men det är en ibland hög tröskel att ta sig över.

Den här gången har vi i alla fall nerförsbacke hela vägen från Brunnshusgatan. Köpmangatan nästa!

Den 21 oktober kommer nästa nummer av Yippie. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa.

3 saker som också borde flytta

Hösten
Mörker, kyla, blåst och regn gör mig trött
Evolution på Torget
Begränsar möjligheterna att använda torget som just ett torg
Pumpstationen på Kanaludden
Med risk för att bli tjatig, men det ska inte lukta avlopp längs en strandpromenad. Oavsett hotell eller ej

Artikeln publicerades i Yippie 9 2015 på sidan 6