Krönikor Yippie 3 2016

Man vänjer sig med tiden

Till helgen är det dags igen för det märkliga fenomenet sommartid. I år är det 36:e gången vi förlorar en timme natten mellan lördag och söndag. Eller rättare sagt 37:e gången. Det gjordes nämligen ett första försök med sommartid redan 1916, men efter mycket starka protester från bönderna så skrotades det redan efter första året.

Bönderna protesterade även 1980 när sommartiden infördes igen, men de var inte lika många och högljudda på den tiden. Själv kommer jag mycket väl ihåg den där natten. Att gå över till sommartid var en stor händelse som jag och mina kompisar såg fram emot.

Vi satt uppe med radion på och lyssnade tålmodigt på Fröken Ur (är det förresten någon som fortfarande använder den tjänsten?). Vi väntade spänt på att få höra henne hoppa direkt från ”ett femtionio och femtio” till ”tre noll och noll”. Och så gjorde hon det och sedan hände inte så mycket mer. Lite antiklimax får man allt säga.

Idag förstår jag inte riktigt vitsen med det här dribblandet med tiden. Det sägs att det är för att ta vara på ljuset, men det är ju ändå snart ljust dygnet runt. Och är det inte lite konstigt att vi har sommartid sju månader om året och normaltid bara fem?

Ännu mer konstigt är att vi jobbar så hårt på att styra verkligheten med våra klockor. Hur vi maniskt försöker fånga och kontrollera den förgängliga och oberäkneliga tiden. Tid är ju kanske det mest subjektiva vi har. Alla vet hur fort en timme kan gå – eller hur evighetslång den kan vara.

Ändå försöker vi tvinga in livet i exakta mått av sekunder, minuter, timmar. Vi ska sova och vakna, jobba och vara lediga utifrån vad klockan är, inte efter hur verkligheten ser ut. Oavsett hur mörkt och eländigt det är så ska vi upp tidigt på morgonen. Oavsett hur ljust och fint det är så ska vi i säng på kvällen.

I år har det ju förresten varit skottår också. En annan märklig uppfinning för att nödtorftigt få vår fyrkantiga kalender att stämma med verklighetens årstider. När ska tokigheterna upphöra? Tja, hur är det man brukar säga? Var sak har sin tid.

Nästa Yippie Härnösand kommer 27 april . Tipsa oss gärna om vad du vill läsa.

3 citat om tid
  • ”And then one day you find, ten years have got behind you, no one told you when to run, you missed the starting gun”
    Ur låten Time av Pink Floyd
  • ”Min tid är inte densamma som din tid. Våra tider är inte desamma. Och vet du vad det betyder. Det betyder att tiden inte finns”
    Ur boken Naiv. Super. av Erlend Loe
  • ”En man med en klocka vet vad klockan är, en man med två klockor är aldrig säker”
    Albert Einstein
Artikeln publicerades i Yippie 3 2016 på sidan 9