Krönikor Yippie 8 2016

Det kan vara trassligt med nostalgi

I somras var jag på konsert med Amanda Bergman, en ung och bra sångerska. Efter konserten var det som brukligt försäljning av hennes debutalbum, på cd, på vinyl och – hör och häpna – på kassett!

Att vinylskivan har kommit tillbaka med stormsteg är inte så förvånande. Nostalgins kraft är stark, det kan jag själv intyga som nygammal vinylnörd sedan en tid tillbaka. Jag njuter av att komplettera min gamla skivsamling. Dels med skivor jag en gång haft, men som av olika anledningar försvunnit (lämna tillbaka dem!!!), dels med skivor jag borde ha haft, men av olika anledningar aldrig köpte.

Att gå in i en vinylbutik idag ger mig samma känsla av förväntan som i tonåren. Att bläddra i backarna i jakten på fynd. Att sedan sitta hemma och vända och vrida på omslaget samtidigt som skivan snurrar på tallriken, det är lycka för en rätt gammal man.

Men kassettband? Det är dålig nostalgi, om du frågar mig. De snottrar sig, de går av, de tar evigheter att spola och de låter skit. Vissa vinylnördar hävdar bestämt att musiken låter bättre på vinyl än på cd. Så fanatisk är inte jag och om någon kassettnörd skulle få för sig att framhäva kassettbandets ljudtekniska överlägsenhet kommer jag att tappa förtroendet för den personen.

När jag såg Amanda Bergmans kassett drog jag mig dock till minnes ett reportage jag gjorde på Erikshjälpen för något år sedan. Där stod en man och bläddrade bland kassettbanden och på frågan varför svarade: ”Jag är övertygad om att kassetterna kommer tillbaka”.

Jag tvivlade, tyst men starkt. Men nu minns jag också ett riktigt fräckt mobilskal jag sett flera människor ha, med en bild av ett kassettband. Och hur är det de säger i radioprogrammet ”Spanarna”? Med tre exempel så är det en trend.

Så det är väl bara att ge mannen på Erikshjälpen rätt. Och börja leta kassettdäck på Blocket och Tradera. Och sedan spela in ett välkomponerat blandband till någon man tycker om.

Eller inte. För egen del tror jag att jag stannar vid vinylen. Är det förresten någon som har lånat min gamla Myrbein-skiva och inte lämnat igen den? Fy skäms i så fall! Den kostar flera hundra spänn på andrahandsmarknaden.

Nästa Yippie Härnösand kommer 28 september. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa.

3 citat om nostalgi
  • Nostalgia isn’t what it used to be.
    – Peter de Vries
  • Nostalgia is a file that removes the rough edges from the good old days.
    – Doug Larson
  • You can’t have a better tomorrow if you are thinking about yesterday all the time.
    – Charles Franklin Kettering
Artikeln publicerades i Yippie 8 2016 på sidan 8