Krönikor Yippie 5 2015

Krukväxter och kungligheter

Text Lars Kågström

I mitt jobb använder jag mig ofta av tjänsten hitta.se för att få fram telefonnummer till olika personer. Härom dagen hajade jag plötsligt till när jag fick fram en person och såg i ögonvrån att det stod ”röstar vänster” längst ned på sidan. Har de börjat med åsiktsregistrering? Men det visade sig att det inte var just den här personen som röstade vänster utan att det var en ”livsstil i området”. Under samma rubrik informerar hitta.se också om vilken bil som är vanligast, vad folk har för medelinkomst, snittbelåning och intressen i området.

Snabbt skrev jag förstås in mig själv och fick upp: röstar vänster, kör Volvo, tjänar 24 650 kronor i månaden, har lån på 1 247 568 kronor och är mest intresserad av krukväxter och kungligheter.
?????

Alla som känner mig vet att jag har ett ickeförhållande till krukväxter och är direkt ointresserad av kungligheter. Jag tycker till och med att vi för länge sedan borde ha avskaffat denna omoderna idé om att folk ska ärva sin position i samhället. Så jag kan lova er att de inte har fått fram den här informationen genom att fråga mig.

Frågan är bara vem de har frågat. För om man flyttar markören bara ett kvarter bort så är de som bor där plötsligt intresserade av antikviteter och trav och galopp i stället. Underlaget för statistiken tycks alltså vara oerhört litet, bara några hus. Sedan dess har jag gått omkring och sneglat lite i smyg på mina grannar. Det är nog hon som läser allt skvaller om kungen. Och han som gillar drottning Silvia …

Hur som helst, det här med statistik är besvärligt. Radioprogrammet Medierna handlar väldigt ofta om hur medier okritiskt publicerar olika undersökningar. Vid en närmare granskning visar det sig allt som oftast att underlaget är för litet, frågorna felställda, slutsatserna överdrivna eller något annat. Journalisterna har snällt fört ut precis det budskap som beställaren av undersökningen vill.

Jag har förresten gjort en egen liten undersökning med en person jag känner. Den personen är inte heller intresserad av krukväxter eller kungligheter, men säger sig gilla mina krönikor. Slutsats: Andra som gillade den här krönikan är också ointresserade av krukväxter och kungligheter.

Den 17 juni kommer nästa nummer av Yippie. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa.

3 saker att se fram emot

• Varmare väder
• Sista helgen i maj med Europeisk marknad, Mekonomen-dagen och premiär för Härnösands Bilmuseum
• Student-tider

Artikeln publicerades i Yippie 5 2015 på sidan 6