Krönikor Yippie 2 2016

Man ska lära sig så länge man lever

Text Lars Kågström

Jag är inte den som brukar avge några nyårslöften. Men förra året blev jag inspirerad att ändå skriva ner någon slags opretentiös och kravlös lista över saker man tänker på och vill göra. En av de saker jag skrev var: ”Det är roligt att lära sig nya saker”.

Egentligen är det hemskt att behöva påminna sig själv om en sådan självklar sak. Lusten att lära och nyfikenhet på nya saker är ju medfödd och en oerhört stark drivkraft hos små barn. Inga förskolebarn säger nej till att göra nya saker utan kastar sig in i dem med liv och lust och lär sig en massa saker på kuppen.

Och det där hänger med, i alla fall några år upp i grundskolan. Sedan händer något, en konstig motvilja sprider sig i gruppen, eskalerar och når sitt klimax i högstadiet. Det blir coolt att vara slö och slapp och att vara emot allt som presenteras i skolan. Kanske beror den minskade lusten också på att barnen börjar inse att det ställs krav i samband med lärandet. Inte lika roligt när man måste, liksom. Och när det är någon annan som kräver.

Den där anti-mentaliteten har tyvärr en tendens att fastna och kan hänga kvar långt senare i livet. Så jo, man behöver påminna sig själv då och då. Inte bara om att det är roligt att lära sig nya saker utan att det till och med är det roligaste man kan göra.

Så vad blev det av min nyårstanke? Jo, jag började spela curling i höstas. Jag gjorde dragningar och slagningar, lärde mig vad skotte och hack är och sopade mig till träningsvärk i tricepsmusklerna. Stenkul! (förlåt, jag kunde inte låta bli)

Allra häftigast är det precis i början, när utvecklingskurvan pekar brant uppåt. Ja, det är i alla fall så man upplever det, men egentligen kanske det bara är så enkelt att man som nybörjare inte kan tillräckligt mycket för att förstå hur dålig man är. Men en sådan sak får du aldrig höra i curlinghallen. I curling är det en självklarhet att vara schysst och stöttande mot både med- och motspelare.

Så jag fortsätter spela och leva i tron att det går bättre och bättre. När jag skriver det här påminns jag också om att jag inte har uppdaterat den där listan i år. En sak är i alla fall säker. Det där om att lära sig nya saker ska stå kvar – så länge jag lever.

Nästa Yippie Härnösand kommer 23 mars. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa.

3 andra saker som jag inte kan (än)
  • V-stilen i backhoppning
  • Rubiks kub
  • Stycka en älg
Artikeln publicerades i Yippie 2 2016 på sidan 6