Krönikor Yippie 12 2015

Nu är det jul igen

Text Lars Kågström

Årets julklapp är en robotdammsugare. Säger de i alla fall. Eller förresten så sa de det redan för en månad sedan och jag har aldrig förstått hur de kan utse Årets julklapp innan julhandeln knappt ens har börjat?

”De” är förresten Handelns Utredningsinstitut, eller HUI Research, som det heter numera med ett finare namn. Och egentligen förstår jag mycket väl. Att den här utmärkelsen är ännu ett smart sätt att skapa intresse, både för en specifik produkt och för julhandeln i största allmänhet och i förlängningen bidra till nya rekord i julhandeln – i år igen.
Jag har alltid dubbla känslor inför julhandeln och just i år, när världens krig och kriser har kommit närmare än på länge, så är känslorna mer dubbla än vanligt. Dubbeldubbla. Kan man säga så?

Hur som helst. Det är roligt att både ge och få presenter. Samtidigt står julen för en prylhets och ett överflöd som inte känns riktigt sund. Så många onödiga saker som köps, kanske inte ens används och sedan ligger någonstans och skräpar innan de slängs bort.

Själv har jag levt så länge att jag för många år sedan nådde den punkt då jag i princip har allt jag behöver (och dessutom har råd att köpa det som saknas alldeles själv). Så min önskelista gapar lika tom som den brukar och jag avundas verkligen inte mina anhöriga som ska försöka krama något vettigt ur den. Men de brukar faktiskt lyckas, till min glädje, för hur det nu än är så är det allt lite roligt ändå med några paket på julafton.

Det bästa är om klapparna är förgängliga på något sätt så att de inte ligger där efter helgerna och pockar på att bli placerade någonstans och sedan omhändertagna resten av sina materiella liv. Det känns som om det finns viktigare saker i livet att ägna sin tid åt än att ta hand om för många saker.

Fast nu börjar tankarna gå i cirklar. För om det är tid jag är ute efter så borde jag verkligen önska mig en robotdammsugare. I motiveringen till utmärkelsen Årets julklapp skriver nämligen HUI Research att ”När tid är en bristvara efterfrågar många konsumenter smarta verktyg som kan underlätta i vardagen”.

PS. Apropå julklappar så skänker vi på Yippie och Alltid Marknadsbyrå 10 000 kronor till Unicef till stöd för barn på flykt.

Nästa Yippie Härnösand kommer 27 januari. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa.

3 andra saker jag inte önskar mig
  • En slaskig vinter. Låt snön komma och lysa upp i mörkret
  • Hatbrott. Hur är det möjligt att få idén att bränna ner ett hem för ensamkommande flyktingbarn?
  • Bakhalt. Kommentar överflödig
Artikeln publicerades i Yippie 12 2015 på sidan 8