Kultur & nöje Yippie 8 2021

I huvudet på Nille

Text Marcus Nyberg Foto Anders Eliasson

Om boken

Det är lite svårt att säga när det började. Första utkastet med ungefär samma tema skrev jag klart 2014. Sedan lät jag den ligga i en byrålåda och plockade upp den 2018, skrev om den från scratch och blev klar våren 2019. Kontraktet med Lava blev klart sommaren 2020. Berättelsen är inspirerad av ”Greven av Monte Cristo” och tämligen unik. Liknar inget som jag har läst i varje fall. Det är en ganska komplicerad historia med många vändningar. Bor man i Härnösand så kan man kanske räkna ut att den kan utspelar sig här, eller att jag har inspirerats av miljön. Kort sagt handlar det om Vincent som kommer tillbaka till sin födelsestad för hämnas på sina mobbare för sin systers död. Alexander hamnar mitt i det hela vilket slutar i en blodig kamp för överlevnad.

Om sitt skrivande

Jag skriver så gott som varje dag. Om det inte är en berättelse så är det anteckningar av vardagshändelser och idéer som jag samlar på mig i telefonen. Dessa kan jag utgå ifrån senare. När jag börjar att skriva på en novell eller en bok så vet jag oftast början, mitten och slutet, men jag skriver inte linjärt. Det är inte heller ristat i sten att slutet blir som jag har tänkt.Allt det jag skriver behöver inte bli bra, det viktiga är att jag skriver. Har inspirerats mycket av Stephen Kings tankar kring författarskapet. Hans bok ”Att Skriva: En hantverkares memoarer” kan jag rekommendera.

Om humor

Jag har en ganska mörk humor och gillar att bli överraskad. Oväntade slutpoänger är något som jag tilltalas av. Jag har nog en humortalang och förlag har även skrivit det i sina omdömen kring mitt författarskap. Vad gäller mitt skrivande så försöker jag hitta en balans mellan mörker och humor och det tycker jag att jag har lyckats med i ”Ropa Varg”.

Om mörker

Jag är en positiv person och tycker att glaset är halvfullt i stället för halvtomt. Jag väljer att tolka saker positivt i stället för negativt. Det är lätt att hamna i en nedåtgående spiral med negativa tankar. Svårt att säga varför jag gillar att skriva om mörker, kanske kan det bero på att det är en kontrast mot min vardag som är ljus. Men jag gillar drama och när det händer saker.

Om moral

Boken handlar om hämnd. Jag vill med den här boken belysa att människor är komplexa varelser fyllda med gråzoner. Omständigheter och omgivningen påverkar i många fall valen du gör. Personligen så tycker jag att jag har ganska god moral och en del principer. En regel jag har är att jag vill att alla ska vara lyckliga. Därför försöker jag sprida så mycket ljus och värme som jag kan, men det kanske ibland kan inkräkta på min moraliska kompass.

Om författar­skapet

Man ska ha gett ut två böcker för att få kalla sig författare så rent teoretiskt är jag där. Jag skrivit sedan 2012 och älskar det. När jag inte skriver så känner jag en tomhet som är svår att beskriva. Skrivandet har blivit en integrerad del av min personlighet men samtidigt var det inte många som kände till att jag höll på med boken, det är ingenting jag känt för att annonsera förrän det varit i hamn. Jag ser mig som en underhållare och det är även en bonus att det blir en extralön om boken skulle sälja bra. Men jag lär mig fortfarande. En sak är i varje fall säker — jag kommer skriva tills jag dör.

Nille C. Nilsson

Ålder: 34 år.
Bor: Härnösand.
Aktuell: Skrivit ­boken ”Ropa Varg” som nu har lanserats.
Jobb: Vägdata­handläggare och författare.

VINN BOKEN!

Vad är det latinska namnet för varg? Mejla ditt svar till info@yippieharnosand.se

Artikeln publicerades i Yippie 8 2021 på sidan 22