Kultur & nöje Yippie 2 2016

Nya tider i bastun

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Kärleken tog österrikaren Michael Dertnig till Härnösand. Med sig tog han också bastutraditionen Aufguss. Med en speciell viftteknik sprider han olika dofter i bastun under tre sittningar och däremellan ska deltagarna smörja in sig med olika medel.
– Man måste prova för att förstå hur bra det är, säger Michael. 

 

Det här är Aufguss

Är en tysk-österrikisk bastutradition
Aufguss betyder ungefär ”hälla på” på tyska
Består av tre sittningar där man jobbar med dofter och behagliga vindar
Mellan sittningarna smörjer man kroppen med olika hjälpmedel
Arrangeras varje måndag och onsdag i Härnösands Simhall

 

Jag sitter tillsammans med cirka tio andra personer i panoramabastun på Simhallens tak. Michael Dertnig öppnar dörren och hälsar oss välkomna.
– Jag heter Michael och är bastuvärd ikväll, säger han glatt.
Med en särskild viftteknik, som är speciell för Aufguss, vevar han med handduken för att få in luft i bastun.
– Vifttekniken sprider varma vindar och förstärker dofterna. Det är det som är konsten med Aufguss, berättar Michael, som ursprungligen kommer från Salzburg i Österrike.

Det var där, för arton år sedan, som han träffade sin nuvarande fru, Härnösandstjejen Maria som jobbade i en afterskibar på en vintersportort. Den då 17-årige Michael jobbade på en av världens största hotellkedjor.
Maria och Michael blev ett par och år 2000, efter att ha rest runt några år, bestämde de sig för att flytta till Sverige och Marias hemstad. Här driver de nu familje-
företaget Incoming Center of Scandinavia AB, en stugförmedling, tillsammans.
– Det började egentligen med att vi arrangerade affärsresor från tysktalande länder till Sverige. En kund frågade om vi hade stugor och på den vägen är det. Det som är roligt är att man alltid får jobba med glada människor.
Med sig till Sverige tog Michael också bastukulturen Aufguss. Det hela är egentligen mycket enkelt. Det är tre olika sittningar där vatten, tillsammans med sex bastudofter av varierande karaktär, tillförs på bastustenarna.
Mellan sittningarna smörjer man in kroppen med olika hjälpmedel som bastuliniment, saltskrubbpeeling och honung för att uppnå positiva effekter.
– Många som provar Aufguss blir väldigt förvånade och önskar att man kunde uppleva det varje gång man bastar.
I bastun spelas lugn, avslappnande musik.
-– Den första doften är örtmynta, säger Michael och häller på stenarna.
Doften sprider sig i bastun. Med handduken hjälper Michael till att sprida doften och varma, härliga vindar i bastun.
Efter den tredje doften är det dags att gå ut ur bastun. Utomhus delar Michael ut bastulinimentet Franzbranntwein, ett gammalt österrikiskt medel.
– Ni får inte gå in i bastun igen förrän ni fryser riktigt ordenligt, säger Michael skämtsamt.
– Frantzbranntwein ökar blodcirkulationen rejält, från sex till nio liter i minuten. Dessutom spolar den ut gifter och minskar även inflammation i huden.

Efter den första Aufgussen berättar Mikael att det är två år sedan som han utbildade sig till bastumästare.
– Det som intresserar mig är hälsoeffekterna. Aufguss påverkar det centrala nervsystemet och ökar välmåendet samtidigt som det frigör lyckohormoner som endorfin och serotonin.
– Mitt liv kan vara stressigt, men Aufguss får mig att slappna av och fokusera. Dessutom har jag aldrig varit så frisk.

Bastudofterna som används under sittningarna blandar Michael till största delen själv. Han berättar att olika dofter kan ha olika effekter.
– Det är bastuvärdens uppgift att ha koll på vilka dofter man kan blanda. De kan vara fokuserande, stimulerande, lugnande och uppiggande. Vanligtvis köper man bastudofterna färdigblandade, men jag försöker blanda själv för att uppnå bättre effekt.
Det är dags för bastusittning nummer två. Vi får bekanta oss med en rad nya dofter, bland annat fruktdofter och citrusdofter. Efteråt skrubbar vi kroppen med saltpeeling – också den blandad av Michael själv.
– Saltpeelingen tar bort döda hudceller och lyfter fram den friska levande huden, berättar han.
Efter drygt två timmars relaxande och en tredje sittning avslutar vi med att smörja in kroppen med honung.
– Utöver flera sockerarter innehåller honung en mängd olika mineraler och vitaminer som absorberas in i huden medan man sitter i värmen. När man bastat klart duschar man av sig honungen och huden känns sammetslen, säger Mikael och fortsätter.
– När du kommer hem kommer du bara vilja lägga dig och sova. Och i morgon kommer du att känna dig som en helt ny människa.

Michael Dertnig

Ålder 34
Familj Fru Maria och dotter Wilda
Bor I villa på Bondsjöhöjden
Gör Delägare i www.sverigestugor.eu, bastumästare på Simhallen och i startgroparna med företaget Saunadofter, som ska sälja hans egna bastudofter.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2016 på sidan 24